Burgemeesters van Roermond en Maasgouw geven aftrap voor project Veilige Maasplassen

12 jul , 20:14 Laatste Nieuws
samenwerking veilige maasplassen 004
De burgemeesters Yolanda Hoogtanders van Roermond en Dion Snijders van Maasgouw gaven donderdag 11 juli onder de noemer ‘Veilige Maasplassen’ de aftrap voor een samenwerking met diverse partijen. Tijdens de aftrap hebben de vertegenwoordigers van de deelnemende partijen de samenwerking bekrachtigd door hun handtekeningen te zetten.
Het doel van dit project is om gezamenlijk de veiligheid en aantrekkelijkheid van het recreatiegebied zoveel mogelijk te borgen. Deelnemers in het project zijn de gemeenten Roermond en Maasgouw, Sportvisserij Limburg, het Watersportverbond, HISWA RECRON, politie, het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum Limburg (RIEC), Veilig Ondernemen Limburg, en de provincie Limburg, wat een publiek-private samenwerking vormt.
In de zomermaanden is het druk op de Maasplassen met watersporters zoals zwemmers, motorboten, zeilboten en roeiers. Deze drukte leidt soms tot onveilige situaties, vooral wanneer recreanten de regels op het water niet naleven. Daarom richt het project zich sterk op voorlichting over de regels en controle op naleving hiervan. Aankomend seizoen zullen er grote gezamenlijke controles plaatsvinden, met focus op snelheid en alcoholgebruik.
Daarnaast is er aandacht voor het signaleren van verdachte situaties. Het project wil mensen bewuster maken van wat verdacht of niet in de haak is, en hen leren deze signalen te herkennen. Om dit bewustzijn op een speelse manier te bevorderen, komt de Escapeboot naar de Maasplassen in Roermond op 16, 17 en 18 augustus. Deze boot, een soort escaperoom, bevat spelvormen die samenhangen met kleine of grotere criminaliteit. Het RIEC organiseert ook weerbaarheidstrainingen om de bewustwording te vergroten bij handhavende partijen op en rond de Midden-Limburgse Maasplassen.
In de komende weken krijgt de aanpak Veilige Maasplassen verder vorm door het oprichten van diverse werkgroepen waaraan ook andere samenwerkingspartners zullen deelnemen.