RWE over mega-afvalverwerking in Buggenum: 'Omwonenden merken nauwelijks iets'

13 jul , 9:53 Laatste Nieuws
rwe furec
Energieconcern RWE wil op industrieterrein Zevenellen bij Buggenum een enorme afvalverwerker bouwen. Met het project, dat zo'n één miljard euro kost, zou jaarlijks 800.000 ton gemeentelijk afval uit binnen- en mogelijk ook buitenland worden verwerkt. De geperste korrels uit niet-recyclebaar huisvuil dienen deels als grondstof voor de productie van waterstof op Chemelot in Stein. Volgens de plannenmakers van RWE zullen de omwonenden nauwelijks iets merken van het nieuwe bedrijf onder de naam Furec. Tot nu toe werd het Limburgse 'grijze-bak-afval' per vrachtwagen naar Drenthe gebracht om verbrand te worden. Als de plannen doorgaan, zal dit afval vanaf 2028 naar Buggenum worden vervoerd, waar het verwerkt wordt tot bruikbare pellets om als brandstof te dienen voor Chemelot.
RWE heeft voor industrieterrein Zevenellen gekozen vanwege de bestaande bestemmingsplannen en de centrale ligging in Zuidoost-Nederland. Een belangrijke factor is de haven die voldoende capaciteit zou moeten leveren. Een deel van het afval zal per schip worden aangevoerd, maar een aanzienlijk deel ook met vrachtwagens. Hoewel omwonenden zich zorgen maken over mogelijke geluidsoverlast, stank en verkeersdrukte, verzekert Aarssen dat alles inpandig gebeurt en aan de strenge eisen van de gemeente Leudal voldoet. Het wegennet is berekend op de extra verkeersdruk, die neerkomt op 11,1 vrachtwagens per uur, 270 dagen per jaar van 7 tot 23 uur.
Parallel aan de plannen voor de afvalverwerker negeert de Provincie Limburg een advies over de mogelijke komst van het grote Limburgse waterstofproject FUREC, met een investering van honderden miljoenen euro’s. De landelijke commissie voor de milieueffectrapportage (m.e.r. commissie) vindt dat de geplande bouw van een waterstofinstallatie op Chemelot in Sittard-Geleen en de bouw van de afvalverwerkingsfabriek op Zevenellen als één project beoordeeld moeten worden. Gedeputeerde Staten zijn het hier niet mee eens en beschouwen de installaties als twee losstaande projecten, in lijn met jurisprudentie van de Raad van State. De provincie laat wel de milieu-effecten van het vrachtverkeer in kaart brengen, aangezien duizenden vrachtwagens huisvuil naar Zevenellen zullen aanvoeren en de pellets naar Chemelot vervoerd zullen worden. De waterstofinstallatie zal ook per schip worden bevoorraad via de haven in Stein.
De Stichting Duurzaam Zevenellen, bestaande uit natuur- en milieuorganisaties en dorpsraden, heeft kritiek op de provincie. Volgens hen bereikt Chemelot zijn ambities ten koste van de leefomgeving in Midden-Limburg. De stichting maakt bezwaar tegen de bundeling van vervuilende fabrieken op Zevenellen, waaronder vergistingsinstallaties voor varkensdrijfmest en bedorven afval uit de voedingsindustrie.
Het definitieve besluit over het FUREC-waterstofproject wordt verwacht in het laatste kwartaal van dit jaar, nadat RWE de definitieve investeringsbeslissing heeft genomen. Begin volgend jaar worden de knopen doorgehakt over de haalbaarheid van de mega-afvalverwerker van RWE in Buggenum. Als het licht op groen is, zal Furec vanaf 2028 operationeel worden. Bij het bedrijf zullen ongeveer 135 mensen werken.