Loon Maak kennis met het graafschap Loon aan de hand van een museumtentoonstelling met een gids

Foto: Leon Moonen

Historisch Reisgenootschap Cliotravel organiseert op zondagmiddag 10 februari 2019 een excursie naar de tentoonstelling: “Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon”. De tentoonstelling vindt plaats in de Landcommanderij Alden Biesen te Bilzen (B).

Graafschap

Het graafschap Loon ontstond in de 11de eeuw en strekte het zich uit over een groot deel van het huidige Belgisch-Limburg. Tot 1366 bleef de graaf van Loon een rol van betekenis spelen, maar doordat de familie uitstierf palmde de machtige buur, de prinsbisschop van Luik dit graafschap in. Tot aan de Franse revolutie regelde Luik het bestuur in dit gebied. Door de verbintenis met het graafschap Horne is de tentoonstelling beslist ook interessant voor de Nederlandse Limburgers. ‘Loon’ zou een toepasselijke benaming geweest zijn voor de beide Limburgen, toen deze provincie werd opgericht in 1815. Tenslotte vormde het oude graafschap hierin veruit de grootste entiteit. De onterechte benaming ‘Limburg’ werd aangenomen omdat koning Willem I een onstilbaar verlangen naar hertogelijke titels bezat.

Uit de folder van de tentoonstelling:
De tentoonstelling belicht de grotendeels vergeten geschiedenis van het bijna mythische graafschap Loon -nu Belgisch Limburg – dat nooit bij de Nederlanden hoorde. Eeuwenlang speelden de graven van Loon een aanzienlijke rol in de regio Maas-Rijn. Schipperend tussen staf en troon, tussen het Luikse kathedraalkapittel en de Duitse keizer, wisten ze door een uitgekiende huwelijkspolitiek zelfs drie verre graafschappen te bemachtigen: het Beierse graafschap Rieneck, het graafschap Chiny en zelfs even Holland: een onbekend Europees epos.

We vertrekken zondagmiddag 10 februari om 13.30 uur vanaf de parkeerplaats Van Hornehal, Rijksweg 7 te Horn. Een extra opstapplaats is bij het station van Roermond. We verwachten om 18.30 uur weer terug te zijn. In deze museumtocht zijn de entree van het museum, de kosten van de gids en vervoer vice versa met een personenbusje naar Bilzen (B) inbegrepen. Voor meer info en opgave, check de website van Historisch Reisgenootschap www.cliotravel.nl of bel 06-19675394.

'

Reacties

article
90927
Historisch Reisgenootschap Cliotravel organiseert op zondagmiddag 10 februari 2019 een excursie naar de tentoonstelling: “Limburg
https://roermond.nieuws.nl/agenda/90927/loon-maak-kennis-met-het-graafschap-loon-aan-de-hand-van-een-museumtentoonstelling-met-een-gids/
2018-12-18T07:39:38+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/287/2018/12/18073837/Loon6.jpg
Agenda, Kunst&Cultuur, Roermond Nieuws