Opiniestuk van LVR-raadslid Kadri Soḡukçeṣme: “Roermond moet winkels als Simit Sarayi en Bershka naar de binnenstad halen”

Foto: LVR Roermond

Na vier jaar in de Roermondse raad voor de LVR treedt backbencher Kadri Soḡukçeṣme uit de schaduw in een openhartig interview waarin hij menige kritische noot kraakt. Hij wil er nog vier jaar tegenaan voor zijn stad, betrokken en met opgestroopte mouwen, zoals zijn kiezers dat van hem gewend zijn.

Kadri Soḡukçeṣme (Lijst 1, nr. 6): “Wat mij stoort, is dat er veel politici zijn die vlak voor de verkiezingen met iedereen lachen en na de verkiezingen gebeuren er ineens heel andere dingen. Onze burgers verdienen dat niet. Politici en partijen moeten niet alleen met elkaar en met het politieke spel bezig zijn, maar echt voor de burger klaarstaan, hem informeren en erbij betrekken, samen de stad beter maken.”

Economie
“Zelf heb ik de afgelopen jaren diverse burgers kunnen helpen die naar mij toe zijn gekomen en vaak van het kastje naar de muur werden gestuurd. Daar wil ik de komende vier jaar mee doorgaan, als de kiezer het wil.”
De energieke ondernemer heeft diverse ideeën over hoe Roermond beter kan. Het stadsbestuur dat na deze verkiezingen aantreedt, moet zich veel meer richten op economische vooruitgang.

Hogeschool
Als het gaat om langere termijn, is volgens Soḡukçeṣme belangrijk dat er in de stad een opleiding voor hoger onderwijs komt, bijvoorbeeld een dependance van een hogeschool. “Zo voorkomen we dat de hogeropgeleide jongeren wegtrekken naar de grote stad. Verder versterkt een hogeschool de dynamiek in een stad.”
Ook de middenstand kan op zijn steun rekenen: “Het is al vaker gezegd, maar Roermond zou de relatie tussen outlet en binnenstad moeten versterken. De binnenstad moet hiertoe aantrekkelijker worden gemaakt voor het winkelend publiek. Dat bevordert de doorstroom vanuit het outlet.

Bershka
Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat het stadsbestuur actief internationale winkelketens benadert om de binnenstad aantrekkelijker te maken, zoals in het verleden is gebeurd.” Het raadslid denkt aan ketens als Primark, Simit Sarayi, Zara en Bershka. “Dat soort zaken trekt waarschijnlijk extra bezoekers van buitenaf naar de binnenstad.”

Foodhall
Een food hall, daar zou volgens hem in Roermond ook behoefte aan zijn. Zijn partij heeft daar vorig jaar ook een vraag over gesteld aan het college. Een food hall is een soort winkelcentrum met kleine zaakjes waar je street food kunt eten met smaken van over de hele wereld. Een food hall geeft de stad ook een meer internationale uitstraling.
Niet toevallig, want Roermond moet volgens Soḡukçeṣme sowieso meer inzetten op een stevige Euregionale positionering en daarin ook extra investeren, bijvoorbeeld door de internationale contacten in Duitsland en België aan te halen.

Vrachtwagens
Hij heeft nog veel meer plannen. De leefbaarheid van de stad kan volgens hem bijvoorbeeld worden vergroot door er met de provincie voor te zorgen dat vrachtwagens veilig aan de rand van de stad kunnen parkeren, bijvoorbeeld tegenover de Rabobank in Herten, achter Retailpark Roermond of bij Esso tankstation Jan Cox, richting Elmpt. “Nu staan er noodgedwongen vaak vrachtwagens in de wijken en dat zorgt soms voor overlast.”
We wonen, leven, werken en recreëren samen in de stad, we moeten er ook samen uitkomen, vindt de politicus, die graag zijn verhaal wil doen. “Nu wordt door sommige partijen om stemmen te binnen te halen nog teveel ingezet op het uit elkaar drijven van bevolkingsgroepen, terwijl we moeten zoeken naar verbinding.”

Doorslaan
Tegenwoordig wordt in dat kader ook vaak geroepen dat iets ‘discriminatie’ is, maar die term moet je niet te lichtzinnig gebruiken, vindt de Turkse Roermondenaar: “Dat gebeurt nu te vaak en dat is typisch voor deze tijd waarin mensen in veel gevallen niet verder kijken dan hun eigen bubbel. Discriminatie moet je keihard aanpakken, maar we moeten niet doorslaan met z’n allen.”

Moskee
Soms vindt discriminatie zelfs plaats met de beste bedoelingen, maar dat maakt het volgens hem niet minder verkeerd. “Een voorbeeld: waarom gaat het stadsbestuur bij een kwestie met mensen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond bijvoorbeeld gelijk praten met de voorzitter van hun moskee? Veel van die mensen worden niet door de moskee vertegenwoordigd. En afkomst wordt zo automatisch met geloof verbonden, dat is niet goed.
Als er een probleem is met een in Roermond geboren en getogen persoon, gaat de gemeente toch ook niet met de pastoor of de deken praten? Problemen moet je als gemeente rechtstreeks met de betrokkenen oplossen.”

Meer overleg
Hij is positief over het huidige overleg tussen mensen met verschillende nationaliteiten en culturen. Eén bijeenkomst per jaar, zoals nu, is volgens Kadri Sogukçeṣme echter niet genoeg: “Dat zou veel vaker moeten en daar zou de gemeente ook serieus op moeten inzetten, want dan is het veel effect groter. Door regelmatig contact met mensen die anders leven, ga je de mens zien achter de verschillen en krijg je meer begrip voor elkaar. En dat is nodig als je wilt samenleven in een stad met meer dan honderd nationaliteiten en diverse culturen.”

Reacties

article
76307
Na vier jaar in de Roermondse raad voor de LVR treedt backbencher Kadri Soḡukçeṣme uit
https://roermond.nieuws.nl/blogs/76307/opiniestuk-van-lvr-raadslid-kadri-so%e1%b8%a1ukce%e1%b9%a3me-roermond-moet-winkels-als-simit-sarayi-en-bershka-naar-de-binnenstad-halen/
2018-03-13T18:01:18+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/287/2018/03/13180005/Foto-kadri-van-LVR.jpg
lezers schrijven