BCL: Vragen en onzekerheden rond corona en carnaval. De voorbereidingen lopen gewoon door.

Foto: Bcl

Het coronavirus en alles daar omheen speelt ook de carnavalswereld parten. Volgens de BCL dient dit breed en Bonds-overstijgend behandeld te worden. Dit heeft ertoe geleid om samen met de SLV deze vragen en problemen aan te pakken. Er zijn inmiddels kaders opgesteld waarbinnen beide besturen samen optrekken in het belang van de Vastelaovend 2020-2021.
Doel is om een Task-Force te formeren, die alle mogelijkheden en risico’s in kaart moet brengen, en de leden daarover informeert. Zij zal alle verenigingen handreikingen bieden bij maatregelen rondom de coronapandemie. In een tweede fase wordt een team geformeerd met deskundigheid, aansluitend op de vragen en zorgen van de leden, en wordt contact opgenomen met instanties en overheden.
In een derde fase zullen alle bevindingen worden gedeeld met alle geïnteresseerden en andere bonden voor de Limburgse volkscultuur, zoals muziekbonden en de schutterswereld. Die bevindingen zullen worden uitgebracht in de vorm van een advies; men is niet van plan op beperkingen op te leggen. De overheid en de eigen besturen zijn degenen die besluiten nemen.
Dit voorstel zal op 7 mei door de SLV worden voorgelegd aan haar leden. Leden van de BCL zijn inmiddels al op de hoogte gesteld.
De BCL gaat er vanuit dat dit voorstel wordt aangenomen, waarna de Task-Force direct van start kan gaan. Er wordt naar gestreefd om binnen 4 weken een eerste advies uit te brengen.

De BCL organiseert ook zelf met haar verenigingen enkele evenementen, zoals het BCL-carnavalstreffen in november en het Jeugdprinsentreffen in januari. Er zijn nog grote vraagtekens over het al dan niet doorgaan hiervan. De voorbereidingen zullen samen met de Veldjmuus worden voortgezet, en alle ontwikkelingen zullen nauwkeurig worden gevolgd. Het doel blijft carnaval, maar er is ook een grote verantwoordelijkheid naar alle bezoekers. Men handelt vanuit gezond verstand, met het volgen van alle berichten over het coronavirus, en blijft in afwachting van de uitkomsten en bevindingen van de Task-Force.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen