Corona-actie van Roermonds restaurant levert schrijnende inkijk in de zorg op

Foto:

Hoe kies je slechts één representatief iemand uit het leger van zorgmedewerkers dat al wekenlang onafgebroken, dag en nacht vecht tegen de gevolgen van het coronavirus? Een onmogelijke taak, zo ontdekten Michiel en Sjoerd Somers van bar-restaurant opSjtap in Roermond. Hun oproep aan hun volgers op Facebook om één ‘Zorgtopper’ uit Roermond te nomineren, leverde niet alleen een lange lijst met namen op, maar ook het besef dat de strijd tegen het virus een strijd door velen is. Elk radertje daarin is onmisbaar. Die éne Zorgtopper uit hun actie werd de vele Zorgtoppers. Meer dan 150.

De oorspronkelijke wekelijkse soloprijs, een bezorgdiner en een fles wijn, werd al snel omgezet in een prijs voor alle genomineerden. ‘Door de vele nominaties die we kregen, met vaak emotionele en ontroerende motivaties, werd ons gauw duidelijk dat in de strijd tegen het coronavirus élke zorgmedewerker onmisbaar is. De strijd tegen corona is geen gevecht door eenlingen. Het is een gevecht door één groot, intens gemotiveerd en verbonden blok van zorgmedewerkers’, zegt Sjoerd Somers van opSjtap.

De lange lijst met nominaties op het Facebookaccount van opSjtap, werd een emotionele inkijk in de vaak schrijnende omstandigheden waarin zorgmedewerkers in deze coronadagen hun werk moeten doen. Over hoe ze slaaptekort trotseren om te kunnen blijven helpen, over hoe ze naast de grote werkdruk en slaapgebrek ook hun gezinsleven moeten managen en over het omgaan met het schrikbeeld en de realiteit van het zelf ziek worden.

En zo werd er middels een poster waarop de namen van alle genomineerde Zorgtoppers prijken, een eregalerij gecreëerd. En de soloprijs is nu omgezet in een prijs voor alle genomineerden. Elk van hen ontvangt van opSjtap als blijk van waardering en steun in de rug, een fles wijn met een grafisch uniek ontworpen bedankkaart. De poster met alle namen blijft als de restaurants en café’s dadelijk weer open mogen, ingelijst als eerbetoon in opSjtap hangen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen