GGD Noord-Limburg: INWONERS LIMBURG NOORD STAAN ACHTER CORONAREGELEN

Foto: Roermond Nieuws

Nederland is al een tijd in de ban van het coronavirus. De overheid roept ons via een reeks van maatregelen op om ons daar aan te houden om de verspreiding van het virus tegen tegaan. Doen we dit ook? En hoe ervaren we dat? Daarover gaat de reeks onderzoeken die wij, samen met andere GGD’en, uitvoeren in opdracht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en GGD GHOR Nederland.

Uitkomsten regionale onderzoek ronde 6 
Tussen 19 en 23 augustus 2020 vond de zesde meting van het panelonderzoek plaats. De afgelopen maanden vonden veel versoepelingen in de gedragsmaatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan plaats. Echter we zien ook dat het aantal COVID-19 besmettingen toeneemt. Een meerderheid van de mensen geeft aan dat ze een 2e golf (zeer) waarschijnlijk achten. En dat ze het heel erg zouden vinden als dat gaat gebeuren. Een groot aantal mensen dat klachten ervaart, heeft zich al laten testen of heeft de intentie zich te laten testen.

Het opvolgen van de opgelegde gedragsmaatregelen blijft vaak moeilijk en daalde gedurende de afgelopen tijd. Meer mensen gaan weer op bezoek bij elkaar, gaan weer naar hun werkplek of naar sociale gelegenheden. Het lukt dan vaak niet om de anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Toch staat een meerderheid nog achter een groot aantal van die maatregelen. Ook als deze nog zes maanden gaat duren of wanneer het aantal besmettingen weer toeneemt.