Vaccinatiestrategie GGD voor de gemeente Roermond

Foto: Jeyaratnam Caniceus via Pixabay

Vaccinatiestrategie: doelgroepen en tijdlijn
Welke groepen worden wanneer gevaccineerd tegen COVID-19 en waar gebeurt dat?

Dit overzicht is gebaseerd op de vaccinatiestrategie van de landelijke overheid. Er kunnen nog veranderingen in de strategie en precieze planning plaatsvinden indien dat vereist is.

Achtergrond
Vanaf het begin van de Covid-19 pandemie heeft het kabinet twee doelstellingen centraal gesteld: het beschermen van mensen met een kwetsbare gezondheid en ervoor zorgen dat de zorg niet overbelast raakt. Daarop aansluitend is de vaccinatiestrategie gericht op het voorkomen en verminderen van (ernstige) ziekte en sterfte als gevolg van Covid-19. Dit betekent dat, mede op advies van de Gezondheidsraad, gekozen is voor een strategie waarbij begonnen wordt met het vaccineren van de meest kwetsbaren en hun zorgverleners.

Het doel is om in een zo kort mogelijk tijdsbestek zoveel mogelijk mensen te beschermen. Op basis van de gekozen strategie en aannames rondom beschikbaarheid van het vaccin, verwacht de minister dat einde derde kwartaal 2021 alle inwoners van 18 jaar en ouder zijn gevaccineerd. Naast de beschikbaarheid van en aantallen vaccin dient ook rekening gehouden te worden met de geschiktheid van de verschillende vaccins voor de specifieke doelgroepen alsmede de logistieke kenmerken, leveringswijze etc. die gepaard gaan met de diverse vaccins. Afhankelijk hiervan kan de vaccinatiestrategie worden aangepast.

De vaccinatiecampagne in Nederland is gestart op 6 januari met het vaccineren van medewerkers in de acute zorg ziekenhuizen. Deze vaccinatie gebeurt in en door de ziekenhuizen zelf. Vanaf 8 januari a.s. starten de GGD-en met het vaccineren van zorgmedewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning. Conform landelijke strategie is hiervoor per regio één centrale vaccinatielocatie ingericht. Voor onze regio is deze in Venlo-Blerick.

In de totale vaccinatiestrategie worden vaccins van verschillende farmaceutische bedrijven ingezet. Bij de start van de vaccinatiecampagne is in ons land nu, na het vaccin van BioNTech/Pfizer, ook het vaccin Moderna goedgekeurd en toegelaten. Vooral het Moderna vaccin is naar verwachting meer geschikt voor kleinschalige distributie. Voor de meeste vaccins geldt dat iedere doelgroep tenminste tweemaal gevaccineerd dient te worden (drie weken tussen eerste en tweede vaccinatieronde). Het BioNTech/Pfizer vaccin is uitermate geschikt voor de doelgroep ouderen. Zodra het mogelijk is om zorgverleners een ander toegelaten en werkzaam vaccin aan te bieden, wordt hier zo snel als mogelijk op ingezet zodat het vaccin BioNTech/Pfizer zoveel mogelijk voor de oudere doelgroep wordt behouden.

Vaccinatiestrategie: doelgroepen en tijdlijn
Welke groepen worden wanneer gevaccineerd tegen COVID-19 en waar gebeurt dat? Dit overzicht is gebaseerd op de vaccinatiestrategie van de landelijke overheid. Er kunnen nog veranderingen in de strategie en precieze planning plaatsvinden indien dat vereist is.

Vanaf januari 2021:

Zorgmedewerkers acute zorg ziekenhuizen (IC en covid-afdeling, ambulance, spoedeisende hulp) worden door de werkgever op de werkplek gevaccineerd. Zorgmedewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning worden vanaf 8 januari gevaccineerd door de GGD. Zoals al aangegeven is landelijk is bepaald dat de vaccinaties worden uitgevoerd op een centrale vaccinatielocatie in de regio. Voor de regio Limburg-Noord is dit de locatie Kazerneterrein in Venlo-Blerick.

Vanaf januari/februari 2021 worden verpleeghuisbewoners en mensen met een verstandelijke beperking in een instelling gevaccineerd door de instellingsarts/huisarts. Vanaf februari 2021 vaccineren de huisartsen de doelgroep 18-60 jaar met een medische indicatie. Vaccinatie vindt naar verwachting plaats op een aantal decentrale locaties in de regio. In onze regio wordt op dit moment verkend door GGD en de huisartsenkoepels Meditta en Cohesie op welke wijze de vaccinaties georganiseerd kunnen worden.

Vanaf februari/maart 2021 worden intramurale ggz-cliënten en hun zorgmedewerkers via hun werkgever/instellingsarts gevaccineerd in de ggz-instelling zelf.

Op advies van het Outbreak Management Team en de Gezondheidsraad worden vanaf maart 2021 alle 60-plussers uitgenodigd voor een vaccinatie bij de GGD, te beginnen met de groep 75 jaar en ouder.

De aanpak wordt momenteel door verschillende partijen (o.a. huisartsen en GGD) verder uitgewerkt.

Vanaf april 2021 kunnen alle overige zorgmedewerkers worden gevaccineerd. Dit gebeurt door de eigen werkgever op de eigen werkplek. Vanaf april/mei 2021 wordt de doelgroep 18-60 jaar zonder medische indicatie gevaccineerd door de GGD en huisartsen op een centrale locatie en/of in de huisartsenpraktijk. Deze groep is het grootst, vaccinatie van deze groep zal de meeste tijd in beslag nemen. Niet iedereen zal meteen in april of mei aan de beurt zijn. De minister van VWS verwacht dat alle Nederlanders die dat willen, vóór het vierde kwartaal van 2021 kunnen zijn ingeënt. Wel benadrukt hij dat de levertijd van de vaccins daarvoor leidend.

Vaccinatielocaties
Vooralsnog wordt voor onze regio gedacht aan het inrichten van vier decentrale vaccinatielocties die eind januari operationeel gereed moeten zijn. De aanpak kan nog worden beïnvloed door verschillende factoren zoals de capaciteit van de GGD en de huisartsen, maar ook de omvang en levering van het vaccin.

Voor wat betreft de decentrale vaccinatielocaties wordt in eerste instantie aansluiting gezocht bij de huidige testlocaties. Dit vanwege de beschikbaarheid en aanwezigheid van personeel en (ICT) infrastructuur. Ook dient gedurende de gehele vaccinatiecampagne de testcapaciteit gewaarborgd te blijven. Mensen die reeds zijn gevaccineerd, moeten bij klachten getest kunnen worden.

Vervoer
Bij het verder uitwerken van de aanpak wordt het uitgangspunt gehanteerd dat, met in acht name van de eerder geschetste afhankelijkheden, er alles op gericht is om mensen naar een GGD locatie te kunnen laten komen. De verwachting is dat de meeste mensen zelf in staat zijn naar de GGD locatie te gaan of zich te laten brengen. Een naar verwachting klein deel zal niet in staat zijn om dit te doen of heeft extra ondersteuning nodig. In de uitnodigingsbrief voor vaccinatie van het RIVM wordt informatie gegeven over de wijze waarop vervoer geregeld kan worden indien men daartoe zelf niet in staat is.

Mensen die thuis wonen en te kwetsbaar zijn om naar een GGD locatie te reizen en mensen boven de 75 jaar, worden door de huisarts thuis.

De aanpak van de vaccinatie is erop gericht om zoveel mogelijk mensen die dit willen, te vaccineren en wordt nadrukkelijk ingezet op het benutten van de mogelijkheden om mensen naar een vaccinatielocatie te kunnen laten komen.

Bron: Gemeente Roermond

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen