RIVM: Tenminste 87% van de 65-plussers minimaal eenmaal gevaccineerd: hoge opkomst, regionaal weinig verschillen

Foto: Jeyaratnam Caniceus via Pixabay

Vier maanden na de start van de vaccinatiecampagne is tot nu toe minimaal 87% van de 65-plussers tenminste eenmaal gevaccineerd tegen COVID-19. Een relatief lagere opkomst ziet het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  terug in gemeenten uit de Biblebelt en in een aantal grote steden.

De gerapporteerde opkomst is gebaseerd op het aantal 65-plussers dat gevaccineerd is met tenminste één dosis COVID-19 vaccin. Het betreft hier vaccinaties door alle uitvoerders van het programma (de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst , huisartsen, instellingen en ziekenhuizen).*

Het gaat om ruim 2,9 miljoen gevaccineerde 65-plussers. Dit aantal gevaccineerden is gebaseerd op cijfers uit het landelijk vaccinatieregister CIMS, voor gevaccineerden die toestemming hebben gegeven voor het delen van hun gegevens met het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu . Deze cijfers zijn aangevuld met anonieme gegevens van alle door de GGD gevaccineerde personen. Omdat de vaccinatiegegevens van nog niet alle andere uitvoerders op dit moment volledig in CIMS opgenomen zijn, en niet alle personen toestemming geven voor registratie in CIMS, zal de daadwerkelijke opkomst nog wat hoger zijn.

Gegevens over de opkomst per gemeente worden vanaf volgende week meegenomen in de wekelijkse rapportage met vaccinatiecijfers van het RIVM.

* Cijfers gerapporteerd in het 114e OMT advies betreffen alleen vaccinaties verstrekt door de GGD aan thuiswonende 65-plussers.

Opkomst % 65-plussers per gemeente voor tenminste één dosis COVID-19 vaccin

Opkomst % 65-plussers per gemeente voor tenminste één dosis COVID-19 vaccin

 

Figuur. bron: CIMS, aangevuld met procesinformatie uit CoronIT (Noemergegevens: Aantal mensen van 65 jaar en ouder naar gemeente, CBS Centraal Bureau voor de Statistiek , 2020)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen