23 september op Het Remunjs Chooncert

Foto: Johan de Wal

Door Johan de Wal – Roermond – 23 september vindt in De Oranjerie Het Remunjs Chooncert plaats, een benefietconcert met regionale artiesten waarvan de opbrengst wordt besteed aan het opknappen van een school in Tanzania.

Eén van de artiesten is mezzosopraan Nienke Nasserian Nillesen. Voor haar is meedoen heel bijzonder: zij is de dochter van een Limburgse moeder en een Tanzaniaans stamhoofd van de Masai. Na haar geboorte in Venlo woonde ze anderhalf jaar in Tanzania tot haar moeder voorgoed terugkeerde naar Nederland. Haar vader bleef met zijn vijf andere vrouwen achter bij zijn stam, samen met haar vierendertig Tanzaniaanse broertjes en zusjes.

Haar gemengde achtergrond was enkele jaren geleden voor haar reden om zich af te vragen:

“Waar hoor ik bij? Wie ben ik? Een Nederlander? Een Limburger? Een Masai?”

In haar hart verbindt ze twee continenten, in haar lijf gloeien twee culturen. Dat is niet altijd gemakkelijk, zegt de zangeres, die tegenwoordig in Den Haag woont.

“Hier ben ik soms een Masai, daar soms een Mzungu [Europeaan]. In het algemeen voel ik het als een verrijking.”

Haar afkomst was ook de insteek van d’r eerste theaterproductie ‘Masai’, waarmee ze in 2016 haar hbo-bachelor Muziektheater Klassiek afsloot aan het conservatorium in Tilburg.

“Met die voorstelling, ontwikkeld met regisseuse Naomi van der Linden, heb ik de Entreeprijs van het Festival Boulevard gewonnen.”

De tweede voorstelling van de Venlose, waarmee ze haar master-opleiding heeft afgerond, borduurt voort op dit thema.

“Ik heb een broer die een week jonger is dan ik. Hij was in 2016 een maand in Nederland. Het was zijn eerste keer in een westers land. In de voorstelling ‘Mzungu’ wissel ik zijn belevenissen af met de ervaringen van mijn moeder in Tanzania, gebaseerd op brieven die ze in die tijd naar mijn opa en oma schreef. Daarnaast gebruik ik Masai wijsheden die op klassieke muziek zijn gezet.”

Intussen is de zangeres, die als meisje van vijftien droomde van hoofdrollen in musicals, maar voorlopig inzet op opera en eigen producties, alweer bezig aan haar derde theaterstuk. Hoe en wat is nog niet duidelijk, maar een uitleg van een bevriende fotograaf over het zelf ontwikkelen en afdrukken van analoge foto’s zette haar creatieve motor in de hoogste versnelling; beelden van je zelf en van de ander, met verschillen in kleur, contrast en scherpte. Beelden die je zelf vorm geeft of toch niet helemaal? Hoe zie je de ander en hoe ziet die jou? – dat soort vragen.
Haar betrokkenheid bij Tanzania is overigens niet beperkt tot theater, ze werkt ook actief mee aan het verbeteren van de situatie in haar vaders land. Met haar Stichting Saitoti (www.saitoti.nl) organiseert ze in Venlo tweejaarlijks benefietconcerten, dit jaar al voor de derde keer “Met de opbrengst steunen we een lagere school in Ngoile, Tanzania. Later willen we ook geld steken in voortgezet onderwijs.” Ze hoefde dan ook niet lang na te denken toen ze werd gevraagd om mee te doen aan Het Remunjs Chooncert.
Naast Nienke Nasserian Nillesen verlenen onder anderen de volgende artiesten medewerking aan het concert in De Oranjerie: tenor Ben Heijnen, sopraan Amber Nelissen, meidentrio JEM, Popkoor Escolum, marimbist Jens Wilms, trio Pega Loca, Jazz Group Grouchy Collective en het Koninklijk Roermonds Mannenkoor.

'

Reacties

article
87413
Door Johan de Wal – Roermond – 23 september vindt in De Oranjerie Het Remunjs Chooncert
https://roermond.nieuws.nl/culinair-nieuws-uit-roermond/87413/23-september-op-remunjs-chooncert/
2018-09-20T08:43:34+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/287/2018/09/20084205/Nienke-Nasserian.jpg
Chooncer
Kunst&Cultuur, Roermond Horeca Nieuws, Roermond Nieuws