Waterschap Limburg: Watersnood voorbij, wat nu?

Foto: Waterschap Limburg

Watersnoodramp 2021

Tussen 13 en 15 juli viel er lokaal 80 tot 180 mm regen in Zuid- Limburg. Doordat er zo veel regen in een korte tijd viel, stroomden buffers en beken over. In sommige beken stroomde er meer dan 30 keer zoveel water door de beek dan normaal.

Daarnaast steeg ook het waterpeil van de Maas. Dit kwam doordat ook in België en Duistland veel neerslag viel. Bij het meetpunt bij Sint Pieter werd een afvoer van 3260 m3/s gemeten. Dat is 500 m3/s meer dan tijdens de watersnood in ‘93 en ‘95.

De combinatie van een hoge waterafvoer in de Maas én in de beken zorgde voor veel wateroverlast.

Maatregelen tegen wateroverlast

Om de wateroverlast zo veel mogelijk te beperken gebruikten we al het materiaal dat beschikbaar was. We bouwden, binnen 50 uur, op 200 locaties een totaal van 4,2 km demontabele keringen. Dit zijn schotten die we neer kunnen zetten langs de Maas om water tegen te houden. Zie de foto hieronder.
Ook zetten we 70 pompen in om het water in de beken weg te pompen. Daarnaast zijn er meer dan 200.000 zandzakken geplaatst en duizenden bigbags.

Demontabele kering

Tijdens deze crisis werkten/kregen we hulp van de hulpdiensten(politie, brandweer, politie) defensie (ruim 300 militairen), Rijkswaterstaat, waterschappen door heel het land, onze 800 vrijwillige dijkwachten, andere vrijwilligers en duizenden Limburgers.

Wat doen we nu?

Inspecties

Op dit moment zijn onze inspecteurs druk bezig met het inspecteren van onze keringen (dijken), het watersysteem (rivieren, beken en sloten), onze buffers en kunstwerken(stuwen, gemalen, etc.). Zij leggen alle schade door het hoogwater vast. De inspecties duren waarschijnlijk nog weken voor we alles volledig in kaart hebben. Over het algemeen zien we dat het systeem op heel veel plekken naar behoren heeft gewerkt.

Schades

Er zijn tot nu toe honderden schademeldingen opgenomen. Bij de keringen valt de schade (relatief) mee. Voorbeelden van gevonden schade zijn: Bij sommige keringen en bij buffers zijn delen weggeslagen en afgebrokkeld door het water. Sommige beken stromen nu via een andere weg dan normaal. Er is veel aanslibbing (zand en modder) op plekken waar het niet hoort. Veel in en uitstroomvoorzieningen zijn beschadigd.

Reparaties en herstel

De reparaties zijn sinds 19 juli begonnen. Het hoogwaterseizoen start 15 oktober. We richten erop om voor die tijd alle schades te herstellen. Voor schades die we niet voor die tijd kunnen herstellen treffen we andere beheersmaatregelen. Zo zorgen we dat het systeem werkt en veilig is.

Opruimwerkzaamheden

Op diverse plekken zijn zandzakken, demontabele keringen en pompen opgeruimd. Maar de opruimwerkzaamheden van onze watergangen zijn ook begonnen. Zo halen wij organisch materiaal, zoals boomstammen en grote takken uit het water. Op sommige locaties laten we ze naast het water liggen voor de ecologie. Vanaf woensdag 4 augustus start het waterschap met het opruimen van zwerfvuil. Daarbij wordt met name plastic en ander vervuilend materiaal opgeruimd dat de werking van ons watersysteem mogelijk kan belemmeren. We beginnen in het zuiden van Limburg langs de Geul en werken vanuit daar verder waar het nodig is.

Ik heb schade, wat nu?

Verzekering

Extreme regen en overstromingen heeft bij verschillende plekken in Limburg geleid tot waterschade. Wij adviseren u om contact op te nemen met uw verzekeraar. Maak foto’s van de schade voordat u gaat opruimen. Dit is belangrijk voor de afwikkeling van de schade. Omdat er veel vragen hierover gesteld heeft het Verbond van Verzekeraars een pagina aangemaakt met vragen, tips en handige links. Klik hier voor hun website.(verwijst naar een andere website)

Wet tegemoetkoming schade (Wts) bij rampen

Bent u een particulier, werkgever of ondernemer die getroffen is door waterschade? Dan kunt u volgens Rijksoverheid gebruik maken van verschillende overheidsmaatregelen. Ook heeft het kabinet de Wet tegemoetkoming schade (Wts) bij rampen ingezet. Klik hier voor hun website.(verwijst naar een andere website)

Claim Waterschap

Als er schade is ontstaan waarvan u denkt dat de oorzaak aantoonbaar bij het waterschap ligt, kunt u dat melden. Klik hier voor het schadeformulier.(verwijst naar een andere website) Om uw claim zo snel mogelijk te kunnen afhandelen, verzoeken wij u vriendelijk om alle velden volledig in te vullen.

Meldingen maken

Ziet u een situatie in of rondom onze watergangen? Dan kunt u 24 uur per dag, 7 dagen per week contact opnemen met Centraal Meldpunt Water via (0800) 03 41.

Andere vragen of (niet dringende) meldingen, gebruik het meldingenformulier. Dit formulier vindt u hier(verwijst naar een andere website).

Heeft u (andere) vragen?

Door alle inspecties, herstel en opruimwerkzaamheden krijgen we waardevolle informatie over hoe het watersysteem heeft gereageerd op extreme wateroverlast. De recente watersnood was in feite een samenstel van een drietal uitzonderlijke situaties: de aanhoudende hevige regenval, de overbelasting van de beken en rivieren en de overstroming van de Maas. Dat betekent dat we de informatie die wij verzamelen goed onderzocht en geëvalueerd zal worden. Dat geldt ook voor onze rol in de aanpak van de watersnoodramp. De veiligheidsregio’s, waar Waterschap Limburg onderdeel van is, hebben aangegeven grondig te willen evalueren en zijn daarmee ook reeds gestart. Het Waterschap zal een bijdrage leveren aan deze evaluatie. Om vragen van de omgeving goed te kunnen beantwoorden wachten wij de uitkomst van die evaluaties af.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen