Laurentius lanceert Behandelwijzer App voor colonoscopie en darmkanker

Oncologisch chirurg Sofie Fransen en Internist oncoloog Marien den Boer tonen trots de Laurentius Behandelwijzer App.
Foto: LZH

Om patiënten zo optimaal mogelijk voor te bereiden op het dikke darm onderzoek oftewel een colonoscopie, heeft het Laurentius Ziekenhuis een behandelwijzer app voor de colonoscopie ontwikkeld. Wanneer na de colonoscopie blijkt dat de uitslag niet goed is, krijgt de patiënt ook toegang tot de behandelwijzer app voor darmkanker die hem stap voor stap begeleidt in het behandeltraject. De Laurentius Behandelwijzer App biedt alle informatie die de patiënt op dat moment nodig heeft.

Wanneer een patiënt in het ziekenhuis een colonoscopie moet ondergaan of behandeld wordt voor darmkanker is het van belang dat hij goed geïnformeerd is voor, tijdens en na de behandeling. Met de Laurentius Behandelwijzer App krijgt de patiënt de juiste informatie op het juiste moment. De app is overigens geen vervanging voor de persoonlijke begeleiding op de poli, maar een hulpmiddel waarop de patiënt kan terugvallen.

Persoonlijke tijdlijn
De patiënt kan zelf in de Behandelwijzer App de behandeling selecteren en de datum van behandeling aangeven. Er ontstaat vervolgens een persoonlijke tijdlijn waardoor de patiënt precies weet wat hem staat te wachten op dat moment. Hierdoor komt hij beter voorbereid naar het ziekenhuis en zal hij minder onzekerheid ervaren.

Behandelwijzer app voor colonoscopie
De Laurentius Behandelwijzer App voor colonoscopie is er zowel voor patiënten die zijn doorverwezen via de huisarts of medisch specialist, als voor patiënten die zijn doorverwezen naar aanleiding van het Bevolkingsonderzoek Darmkanker. Maag-, darm- en leverarts Paul Bus legt uit: “Ik noem deze behandelwijzer app ook wel de digitale buddy. Hij begeleidt de patiënt door alle stappen heen: van de aanvraag van de colonoscopie tot de uitslag. Hij geeft tips en adviezen, je kunt video’s bekijken en hij stuurt – wanneer de patiënt dit toestaat – push berichten, zoals herinneringen.”

Behandelwijzer app voor darmkanker
Als er na de colonoscopie dikke darmkanker of endeldarmkanker is geconstateerd dan krijgt de patiënt ook toegang tot de Laurentius Behandelwijzer App voor darmkanker. Oncologisch chirurg Sofie Fransen vertelt: “De app is tot stand gekomen, omdat patiënten aangaven hier behoefte aan te hebben. Daarnaast vinden wij het belangrijk om met de tijd mee te gaan en is de papieren informatie vervangen door digitale informatie”. Internist oncoloog Marien den Boer vult aan: “De Behandelwijzer App voor darmkanker biedt gedoseerd de informatie aan die de patiënt op dat moment nodig heeft. Ook kan hij zelf op elk moment van de dag informatie omtrent de behandeling raadplegen. Hierdoor zal hij zo optimaal mogelijk voorbereid naar het ziekenhuis komen.”

Nuttige app
De Laurentius Behandelwijzer App is inmiddels al ruim 200 keer gedownload en de eerste patiënten die er al gebruik van hebben gemaakt, geven aan dat ze het erg prettig vinden dat deze app er is. Ze vinden de app vooral zeer nuttig en erg gebruiksvriendelijk.

De Laurentius Behandelwijzer App is beschikbaar in de App Store (iPhone) of Google Play Store (Android). 

 

Reacties

article
94436
Om patiënten zo optimaal mogelijk voor te bereiden op het dikke darm onderzoek oftewel een
https://roermond.nieuws.nl/gezondheid/94436/laurentius-lanceert-behandelwijzer-app-voor-colonoscopie-en-darmkanker/
2019-03-12T18:20:20+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/287/2019/03/12181907/Sofie-Fransen-en-Marien-den-Boer.jpg
colonoscopie
Gezondheid, Nieuws