Verwijdering van caravans op groenstrook gemeente Beek kan voorlopig niet doorgaan

Foto: Pixabay

- Rechtbank Limburg -

Vandaag heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Limburg geoordeeld dat de gemeente Beek de caravans die op een groenstrook in deze gemeente staan, voorlopig niet mag verwijderen.

Betoging

Plaatsing van de caravans op de groenstrook is in strijd met het bestemmingsplan. De gemeente wil de caravans dan ook verwijderen. De bewoner van een van de caravans stelt zich op het standpunt dat sprake is van een betoging en dat de gemeente niet mag handhaven. Volgens de verzoeker houdt de gemeente zich niet aan de afspraken en zet de gemeente zich niet in voor behoud en faciliteren van de woonwagencultuur ondanks de vaststelling van de Woonvisie 2019-2035 waarin woonwagenbeleid is opgenomen. 

Oordeel voorzieningenrechter

De voorzieningenrechter is van oordeel dat de actie van verzoeker waarbij met spandoeken opnieuw aandacht wordt gevraagd voor het gebrek aan standplaatsen voor woonwagenbewoners als betoging in de zin van artikel 9 van de Grondwet kan worden aangemerkt.  Nu binnen de gemeente Beek nergens een locatie is waar verzoeker kan betogen zonder daarmee in strijd te komen met de bepalingen van het bestemmingsplan, kan de gemeente op dit moment niet tot handhaving van het bestemmingsplan overgaan. In de bezwaarfase kan de gemeente nagaan of nog steeds sprake is van een betoging. De voorzieningenrechter bepaalt dan ook dat de gemeente tot 6 weken na de bekendmaking van de beslissing op bezwaar niet tot handhaving mag overgaan.

Reacties