Bericht van de boswachter

Foto: Valiphotos via Pixabay

Beste natuurliefhebber,

“Wanneer is een bos een bos?” Die vraag stelde ik laatst aan een groep kinderen. We waren het er snel over eens dat één boom geen bos is. Tien bomen bij elkaar ook niet. Maar als het er meer worden, dan praat je over een ‘bosje’ en daarna over een ‘bos’. “Dus als ik veel bomen bij elkaar plant heb ik een bos?” vroeg ik de kinderen. Toen kwam er wat vertwijfeling. “Nee?”

Een bos is meer dan een clubje bij elkaar geplante bomen. Daar hoort veel meer bij. Al gauw kwamen de kinderen met een hele opsomming van wat er in een echt bos hoort: vogels, insecten, reeën, vossen, paddenstoelen, struiken, jonge bomen, oude bomen, andere planten etc. Een goed ontwikkeld bos is gewoonweg een zeer bijzondere en complexe gemeenschap, waar bomen een hoofdrol in spelen.

In de provincie Limburg is de afgelopen maanden 17 hectare nieuw bos aangeplant. Bos? Misschien kunnen we het beter nog even aanplant noemen. Vanaf nu gaan de, voorheen van elkaar wildvreemde, bomen hun wortels ineen slaan en langzaam maar zeker samen een echt én klimaatbestendig bos vormen, met alles er op en er aan. Dat is niet volgend jaar klaar. Daar gaan jaren, zo niet tientallen jaren over heen. En daar hebben wij in de tijd van ‘vandaag besteld en morgen in huis’ moeite mee. Maar heb geduld, het bos groeit en groeit en wordt stapje voor stapje een rijker en stapje voor stapje een echter bos!

Boswachter Andy Liebrand

Excursies t/m 3 april geannuleerd vanwege corona
Om verspreiding van het coronavirus te beperken heeft Staatsbosbeheer besloten om alle excursies in de periode t/m 3 april te annuleren. Iedereen die een excursie geboekt heeft in deze periode krijgt het geld binnenkort teruggestort. Voor vragen over gedane boekingen is het klantcontactcentrum bereikbaar via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen