Warmste 11 augustus ooit gemeten

Foto: Anna Armbrust via Pixabay

Derde warmterecord in De Bilt van deze hittegolf en achtste van 2020

Om 12:40 uur steeg de temperatuur in De Bilt naar 31,6 graden. Daarmee is het officieel de warmste 11 augustus ooit gemeten. Het vorige record stond op 31,5 graden en werd gemeten in 2003. Het datum-warmterecord van vandaag is alweer de derde in De Bilt van deze hittegolf en de achtste van 2020.

Net als afgelopen jaren regent het ook dit jaar warmterecords in De Bilt. Ook op 31 januari, 16 februari, 5, 6 en 8 april en 8 en 9 augustus noteerde het hoofdstation een officieel datum-warmterecord. Inclusief vandaag staat de teller al op acht datum-warmterecords in De Bilt en daar tegenover staat geen enkel datum-kouderecord voor de maximumtemperatuur.

Vorig jaar had De Bilt maar liefst veertien warmterecords en één kouderecord. 2018 telde eveneens veertien datum-warmterecords op het hoofdstation, maar ook drie kouderecords voor de maximumtemperatuur. Dat er veel meer warmterecords dan kouderecords worden gebroken komt door de opwarming van het klimaat. Een gemiddeld jaar telt acht warmterecords en slechts één kouderecord. Zonder klimaatopwarming zou de verhouding tussen warmte- en kouderecords ongeveer één staat tot één zijn.

Warmste 11 augustus, maar maximum nog niet bereikt
Tot dusver was de temperatuur het hoogst in Arcen met 33,0 graden. De temperatuur loopt vanmiddag verder op. In De Bilt kan het ruim 32 graden worden en in Zeeuws-Vlaanderen, Brabant en Limburg stijgt het kwik naar 34 graden.

Niet alleen in het zuiden is het vandaag heet. Ook in het westen en noorden komt de temperatuur ruim boven 30 graden uit. Ook komende dagen zijn maxima van 30-34 graden te verwachten.

Bron: Weeronline