Vallende sterren van de Perseïden vannacht regionaal zichtbaar

Foto: FelixMittermeier

Tijdens hoogtepunt maximaal 50 vallende sterren per uur te zien

Momenteel trekt de aarde door de meteorenzwerm de Perseïden en dat levert veel vallende sterren op. Vannacht tijdens het piekmoment zijn er maximaal 50 vallende sterren per uur te zien. Er is vannacht een mix van wolken en opklaringen dus de vallende sterren zijn regionaal zeker zichtbaar. De meeste opklaringen zijn voor het noorden en oosten en daar is de grootste kans om vallende sterren te zien. Daarnaast is het uitzonderlijk zacht en dus ideaal weer om te gaan kijken.

De vallende sterren van de Perseïden zijn elk jaar rond 12-13 augustus te zien. De hoeveelheid verschilt alleen sterk per jaar. Vannacht zijn tijdens het piekmoment 38-50 vallende sterren per uur te zien. Niet alle vallende sterren zijn afkomstig van de Perseïden. Andere zwermen en losse meteoren hebben dit jaar een vrij groot aandeel in het totaal met een gemiddelde van 10-20 vallende sterren per uur. In vergelijking met 2018 is de hoeveelheid vallende sterren die dit jaar verwacht wordt vrij laag. Toen waren er tijdens het hoogtepunt van de Perseïden gemiddeld 100 vallende sterren per uur te zien. Desondanks zullen er altijd nog veel vallende sterren te zien zijn en het is zeker de moeite waard om een kijkje te nemen.

Regionaal gunstig sterrenkijkweer
Aanvankelijk is er een mix van wolken en opklaringen, maar zeker later in avond breiden opklaringen zich uit. Komende nacht kunnen vanuit het zuiden enkele wolkenvelden over het land trekken, dus of je de vallende sterren ziet kan per plaats sterk verschillen. De beste papieren om vallende sterren te zien zijn voor het oosten en noordoosten van het land. Daarnaast is het een extreem zachte nacht met minimumtemperaturen van 20-22 graden. Waar het normaal gesproken flink kan afkoelen gedurende de nacht is het nu ideaal weer om naar de vallende sterren van de Perseïden te kijken.

Ook tijdens de nacht van donderdag op vrijdag is het nog uitzonderlijk zacht met minima van 19-20 graden. Waarschijnlijk is er dan meer bewolking aanwezig en wordt het zicht op de vallende sterren belemmerd. Ook tijdens het weekend is bewolking waarschijnlijk een spelbreker om de vallende sterren waar te nemen.

Vannacht tijdens hoogtepunt van de sterrenregen is het beste moment om te gaan kijken midden in de nacht. Het is niet noodzakelijk om naar één punt te kijken zoals het geval is bij een komeet. Uiteindelijk zullen de vallende sterren overal aan de hemel zichtbaar zijn. Een open plek met weinig kunstlicht is de beste locatie om zoveel mogelijk vallende sterren waar te kunnen nemen. Ook het licht van de maan speelt een rol. Vallende sterren creëren een licht schijnsel en zodra de maan te fel is zijn ze minder goed zichtbaar. Vannacht is de maan halfvol en daarna neemt de maan steeds verder af tot de nieuwe maan op 19 augustus.

Vallende sterren van de Perseïden
De Perseïden is een meteorenzwerm die bestaat uit kleine stukjes ruimtepuin. Deze stukjes puin worden pas zichtbaar als ze de dampkring van de aarde binnendringen en een spoor van licht achterlaten. Wanneer dit gebeurt, spreken we van meteoren of vallende sterren. Vallende sterren zijn het hele jaar waar te nemen, maar wanneer de aarde door een meteorenzwerm zoals de Perseïden trekt, zijn er tijdelijk veel meer vallende sterren te zien.

De eerstvolgende meteorenzwerm is de Geminiden die rond 13 december voorkomt. Dit jaar is de hoeveelheid vallende sterren van de Geminiden groter dan de Perseïden met gemiddelde van 100 vallende sterren per uur. Over de weersomstandigheden kunnen we nog niks zeggen, maar één ding is zeker: het is dan een stuk kouder buiten.

Bron: Weeronline

Matthijs van der Linden

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen