“Roermond: leg gebiedsverboden op aan activisten AMP”

Foto: NIM

Persbericht – Federatie Indische Nederlanders (FIN) roept de burgemeester van Roermond op om voor aanstaande Indiëherdenking gebiedsverboden uit te delen. De namen van een zestal activisten zijn inmiddels met de autoriteiten gedeeld, waaronder leden van de radicale Indonesische actiegroep Aliansi Merah Putih (AMP.

FIN doet de oproep vanwege ernstige zorgen over mogelijke verstoringen van de openbare orde en andere wanordelijkheden rondom het Nationaal Indië-monument 1945-1962 in Roermond. Het is al enige tijd bekend dat dit monument doelwit is van radicale activisten. Zo riep AMP eind juni nog op om oorlogsmonumenten te vernielen. Bij de oproep werd een lijst gepubliceerd waarop ook het Indië-monument in Roermond stond. Dat de dreiging geenszins denkbeeldig is bleek afgelopen zomer wel. Sinds de oproep van AMP zijn tenminste drie Indische oorlogsmonumenten beklad en besmeurd, waaronder het Indisch Monument in Den Haag.

Vooral die laatste vernielingen heeft binnen Indisch Nederland tot woedende reacties geleid. Ook het feit dat de autoriteiten de aanslag op het monument niet hadden weten te voorkomen, terwijl daarvoor wel was gewaarschuwd, leidde tot irritatie. Tot op heden is nog niemand aangehouden en dus lopen de daders nog steeds vrij rond. FIN heeft de burgemeester van Roermond daarom opgeroepen gebiedsverboden op te leggen aan een zestal activisten, waaronder leden van AMP

“Er bestaat een redelijk vermoeden dat deze personen aankomende Indiëherdenking zullen pogen te verstoren” zegt FIN-voorzitter Hans Moll. “De autoriteiten moeten alles uit de kasttrekken om dit te voorkomen”.

http://www.federatie-indo.nl/20-08-28/

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen