25 november Orange The World Roermond

Wereldwijd heeft een op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Dit is onacceptabel! Helaas is het geweld tegen vrouwen en meisjes tijdens de Coronacrisis toegenomen. Geweld is meer verborgen en de situatie is voor slachtoffers uitzichtlozer.
Oranje staat voor de dageraad: een zonopkomst in een hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. Sinds 2014 worden in meer dan 100 landen o.a. gebouwen, bruggen en standbeelden oranje uitgelicht en activiteiten georganiseerd, in het kader van de campagne Orange the World, tegen geweld tegen vrouwen. Dit jaar zag de gemeente Roermond helaas geen mogelijkheden om één of meer objecten oranje te verlichten, maar wel om een vlag voor het stadhuis te hijsen. Hopelijk kiest de gemeente Roermond ervoor om net als veel andere gemeenten in Nederland volgend jaar een of meer objecten te verlichten.
D66 is als initiatiefnemer van de motie Orange the World campagne 2020 blij met de bijna raadsbrede steun voor deze motie. Ook het college van Roermond was enthousiast over deze motie. Vandaag hebben o.a. enkele raadsleden, wethouder en vrouwenorganisaties extra aandacht gegeven aan dit thema.
Wij vinden het belangrijk dat de politiek zich uitspreekt voor vrouwenrechten en tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Ieder meisje/ vrouw dient in Roermond perspectief te hebben op een mooie toekomst in een veilige leefomgeving. Deze campagne draagt bij aan bewustwording over dit belangrijke thema! Wij willen dat de gemeente zich blijft inspannen om vrouwenrechten in de breedste zin van het woord te beschermen.