Tweede Kamerverkiezing 2021

Foto:

Angela Hokstam – Bij de komende Tweede Kamerverkiezing, op 17 maart 2021, verloopt het verkiezingsproces wat anders dan anders. Dit om het risico op verspreiding van Covid-19 op de verkiezingsdag klein te houden. Er worden maatregelen getroffen om ervoor te zorgen, dat het voor kiezers veilig is om te stemmen en het voor stembureauleden veilig i,s om hun werk te doen in de stemlokalen.

De Tweede Kamerverkiezing vindt plaats op 17 maart 2021. De laatste Tweede Kamerverkiezing vond plaats op 15 maart 2017. Normaal gesproken vindt de Tweede Kamerverkiezing om de 4 jaar plaats, in maart of mei (afhankelijk van de vraag of in hetzelfde jaar ook verkiezingen zijn voor provinciale staten of gemeenteraden).

Nederlanders met kiesrecht mogen elke 4 jaar – of vaker als een kabinet valt en er ontbindingsverkiezingen worden gehouden – kiezen wie hen vertegenwoordigen in de Tweede Kamer. De Tweede Kamer vormt samen met de Eerste Kamer het Nederlandse parlement (in de Grondwet Staten-Generaal genoemd). De Tweede Kamer bestaat uit 150 leden. De belangrijkste taken van de Tweede Kamer zijn: het controleren van de regering en het maken van nieuwe wetten. Het kabinet (bestaand uit de minister-president, ministers en staatssecretarissen) wordt niet gekozen. Na de Tweede Kamerverkiezing onderhandelen politieke partijen, om een coalitie te vormen die de steun van een meerderheid in de Tweede Kamer heeft.

Roermond nieuws vroeg enkele mensen in Roermond en daarbuiten als zij gaan stemmen.

Willem(Roermond):”Ik ga stemmen op een partij, die zit in de oppositie.Waarom: Omdat  die partij in de gaten heeft, wat er allemaal speelt omtrent het COVID-19 virus”.

John(Roermond):”Ik ga stemmen, omdat ik dan een verschil kan maken. Met mijn stem geef ik aan waar ik voor sta en kan ik invloed uitoefenen op het beleid van dit land”.

Sarafina(Roermond): ”Ik twijfel als ik wel of niet ga stemmen”

Shirley(Roermond):”Ik stem nooit”.

Debby(Tegelen):”Ik ga niet stemmen. Ik heb geen vertrouwen in de politiek.

Lezers laat uw stem niet verloren gaan, maak gebruik van uw stemrecht op 17 maart.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen