Internationale Vrouwendag 2021

Foto: Sabine Maas

 

Vrouwendag betekent voor mij het bewustzijn dat er nog steeds een noodzaak  is, om vrouwen op een speciale dag de aandacht te geven. Er is nog steeds te veel verschil, tussen wat vrouwen ten opzichte van mannen kunnen en mogen bereiken. Ik heb bereikt dat ik drie kinderen (24, 22 en 17) heb opgevoed als ruimdenkende, zelfstandige mensen die weten dat niets voor niets komt in het leven. Als je iets wil bereiken, zul je daar zelf aan moeten werken. En ja, misschien toch een beetje stigmatisering: ik heb mijn beide dochters opgevoed, zodat ze hun eigen broek kunnen ophouden en niet afhankelijk worden van een partner vertelt Sabine Maas.

De boodschap die Maas heeft aan andere vrouwen: zorg dat je je eigen broek kunt ophouden. Zorg dat je voor jezelf kunt zorgen, je hebt niemand anders dan jezelf nodig, je kunt het. Ik ben 13 jaar thuisgebleven bij de kinderen, dat was onze keuze. Ik ben een hele tijd zelfstandige geweest en nu alweer een aantal jaren werkzaam voor een baas. Ben overtuigd van jezelf, dan kun je heel veel. Sinds 2012 ben ik consultant bij Mary Kay Cosmetics. Dit bedrijf is van origine Amerikaans en bestaat al 65 jaar. Sinds 35 jaar in Europa en sinds 1998 in Nederland. Wij houden het erfgoed van de oprichtster Mary Kay Ash in ere: vrouwen inspireren, verrijken en hen de mogelijkheid geven iets groots te bereiken. Dit doen we door enerzijds vrouwen zich mooi laten voelen, door ze de juiste huidverzorging te adviseren en anderzijds door ze een carrière aan te bieden zegt Sabine tot slot.

Jaarlijks op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Deze dag staat elk jaar in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld, meestal aan de hand van een specifiek thema. Vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan, doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en kiesrecht.

In Nederland viert een grote verscheidenheid aan vrouwengroepen en vrouwenorganisaties, 8 maart op verschillende manieren. Doel is aandacht te vragen voor thema’s zoals economische zelfstandigheid, empowerment, seksueel geweld, zorg en arbeid, discriminatie en racisme. In 1911 werd de Vrouwendag internationaal voor het eerst gevierd – in 1912 voor het eerst in Nederland.

Deze dag herdenkt de eerste staking van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie, die plaatsvond op 8 maart 1908 in New York. De vrouwen staakten voor een achturige werkdag, betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht. Deze staking vormde het begin van de emancipatie van vrouwen en de strijd tegen vrouwendiscriminatie. Internationale Vrouwendag werd voor het eerst uitgeroepen door Clara Zetkin op de internationale vrouwenconferentie in Kopenhagen in 1910, waaraan 100 mannen en vrouwen deelnamen uit 17 landen. Aanvankelijk werd de Vrouwendag op verschillende data gehouden, pas in 1922 werd 8 maart gekozen als vaste datum.

Tekst : Angela Hokstam

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen