Stem onduidelijkheid burger verduidelijkt door gemeente

Foto:

Angela Hokstam – Meneer J.v.d. Linden is ontstemd over iets dat zich heeft voorgedaan voor/tijdens de verkiezingen met betrekking tot zijn vrouw. Hij vroeg Roermond nieuws om dit stukje oneerlijkheid te onderzoeken.

Het ging namelijk hierover: ”Mijn echtgenote verblijft in een verpleegtehuis in Leudal. Ze kreeg daar keurig een oproep, om deel te nemen aan de stemming van afgelopen woensdag. Daar het geen lokale verkiezing was, ging ik er van uit dat ik namens haar in Roermond zou mogen stemmen” aldus meneer v.d.Linden.

Verder zei hij: ”Maar niets is minder waar. Op het formulier staat letterlijk aan welke voorwaarde de gemachtigde moet voldoen. De gemachtigde moet in dezelfde gemeente wonen. Zolang Leudal nog niet gemeente Roermond is, en wij geen relaties in Leudal hebben, is mijn vrouw het stemrecht ontzegd. Een zware vorm van discriminatie van zieke mensen. Hopelijk kunt u(Roermond nieuws) en de politici daar eens aandacht aan geven”.Tot zover de woorden van de meneer.

De gemeente Roermond in de persoon van Remco Hoogstraten, reageerde als volgt:

”Een machtiging geven kan op twee verschillende manieren:

-Onderhands, dat wil zeggen dat op de stempas via een handtekening, iemand uit de eigen gemeente gemachtigd kan worden.

-Schriftelijke volmacht, dat wil zeggen dat je iemand machtigt die niet in dezelfde gemeente staat ingeschreven.

Beide opties staan op een stempas vermeld. Jammer dat betrokkene dit niet heeft opgemerkt. De echtgenote had bij de gemeente Leudal een schriftelijk verzoek kunnen indienen, om haar echtgenoot te machtigen. Hiermee had de echtgenoot dan een speciale volmacht ontvangen en daarmee in Roermond samen met zijn eigen stem deze uit kunnen brengen in eerder genoemde gemeente. Een andere optie was nog geweest, dat de burger in Roermond mondeling, schriftelijk of digitaal een kiezerspas had aangevraagd. Met die kiezerspas had de burger in heel Nederland (landelijke verkiezing) zijn stem uit kunnen brengen. Daarmee had hij in Leudal zijn stem uit kunnen brengen, samen met de volmacht van zijn echtgenote.

 

 

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen