Toename Limburgse geboortes na eerste lockdown

Foto: Cheryl Holt from Pixabay

Angela Hokstam – Negen maanden na de eerste lockdownperiode was er in Limburg, afgelopen december en januari een geboortestijging van 5,2% ten opzichte van een jaar eerder. Dit is meer dan het landelijk gemiddelde van +0,2%. In totaal werden er in twee maanden tijd 1.378 Limburgse coronababy’s geboren. Dit blijkt uit onderzoek van MiniMe.nl naar de gevolgen van de lockdown op het aantal geboortes in Nederland.

Meestal zorgt een crisis voor een (tijdelijke) dip in het aantal geboortes en is er pas sprake van een toename na afloop van de crisis. De coronacrisis is daar een uitzondering op, mogelijk doordat de lockdown ervoor zorgde dat stellen meer tijd thuis met elkaar doorbrachten.

In het merendeel van de Limburgse gemeenten nam het aantal geboortes toe. Vooral in Beesel (+100%), Bergen (+72,7%) en Gennep (+66,7%) was het verschil met een jaar eerder groot. In Vaals nam het aantal geboortes het sterkst af, met 81,8%. Ook in Stein (-38,5%) en Brunssum (-36,8%) kwamen minder kinderen ter wereld.

Hoewel het aantal geboortes in Limburg flink toenam, was de ‘babyboom’ nog sterker in Friesland. Daar werden afgelopen december en januari 7,8% meer kinderen geboren dan een jaar eerder. In Flevoland werden beduidend minder kinderen geboren -3,8%.

Kijk voor meer onderzoeksresultaten en visualisaties op: https://www.minime.nl/artikelen/2591/coronababys-geboren-door-lockdown