Cultuurfonds Limburg ondersteunt 38 cultuur- en natuurprojecten

Foto:

Angela Hokstam – Cultuur en natuur in Limburg kregen in het eerste kwartaal van dit jaar, een mooie impuls van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Er werden 38 projecten ondersteund, zoals de theaterproductie ‘Heb je mijn zusje gezien’ van Stg. Hoge Fronten, de restauratie van een 11e eeuws geïllustreerd boek – het Evangeliarium – en de tentoonstelling ‘Huid’ in het Bonnefantenmuseum. Ook vergroening van de stad kreeg steun van het Cultuurfonds Limburg, met een bijdrage voor een initiatief op dit gebied van museum Van Bommel van Dam uit Venlo. In totaal werd er 165.000 euro aan cultuur en natuur in Limburg bijgedragen door het Cultuurfonds.

Door corona kwamen er vanuit de Limburgse Hafabra wereld in het eerste kwartaal, opvallend weinig verzoeken om steun. Het Cultuurfonds zag wel dat de culturele sector niet bij de pakken neerzit en vol energie nieuwe projecten op blijft zetten. Dit kwartaal werden er 44 projecten ingediend. Ook was de aanvragenlijst rijk geschakeerd en dat blijkt uit de toekenningen.

De volledige lijst van ondersteunde projecten staat op https://www.cultuurfonds.nl/kwartaaltoekenningen-eerste-kwartaal-2021-limburg

Het Prins Bernhard Cultuurfonds is een belangrijke partner voor cultuur- en natuur initiatieven in Nederland. Vorig jaar kregen 3.900 projecten door het hele land een bijdrage, waaronder die van zo’n 300 individuele cultuurmakers, die in de problemen kwamen door de coronacrisis. En samen met de BankGiro Loterij, een groep private fondsen en het ministerie van OC&W sprong het Cultuurfonds met Kickstart Cultuurfonds extra in de bres voor theaters, musea, muziekpodia en producenten. Uit dat tijdelijke fonds werd voor ruim 650.000 euro bijgedragen, aan Limburgse cultuurinstellingen. Met als doel om de gevolgen van de coronabeperkingen te verzachten en straks weer veilig, publiek te kunnen ontvangen.

 Het Cultuurfonds kan haar werk doen dankzij schenkingen. Daarbij horen ook de fondsen op naam van bevlogen particulieren en soms ook van stichtingen, overheden en bedrijven. Zo is er het provinciaal gesteunde Matthias Soiron Fonds voor monumentale interieurs. Uit dat fonds wordt de restauratie van de muurschilderingen in de voormalig stoombierbrouwerij De Keyser in Maastricht ondersteund. Daarnaast is er door een echtpaar uit Sittard, het Beusmans- Jeurissen Fonds ingesteld. Het echtpaar gaat via het Prins Bernhard Cultuurfonds cultuur- en natuurprojecten met een voorkeur voor Nieuwstad, Born, Sittard en omgeving ondersteunen.

Per 1 maart 2021 is het Cultuur Innovatie Fonds Limburg van start gegaan.Dit noodfonds, dat is opgericht door Cultuur in Bedrijf Limburg, het Elisabeth Strouven Fonds en het Cultuurfonds Limburg biedt steun aan makers die werkzaam zijn in de culturele- en creatieve sector in Limburg. Professionele makers in de Limburgse cultuursector kunnen maximaal € 5.000 aanvragen voor de ontwikkeling en uitvoering van een (online) presentatie of product passend bij ‘het nieuwe NU’.

Dankzij de financiële steun van velen, kan het fonds ook de komende kwartalen weer een impuls geven aan projecten uit de Limburgse cultuur- en natuursector.

 Het Prins Bernhard Cultuurfonds brengt mensen, werelden en ideeën samen om cultuur en natuur te laten leven. Dankzij onze bijdragen, fondsen en prijzen ontstaan nieuwe culturele initiatieven en wordt cultureel erfgoed behouden. Dat doen we met schenkers en makers, liefhebbers en experts, bedenkers en beschermers. En met de bijdrages van de BankGiro Loterij, de Nederlandse Loterij en van al onze donateurs. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg is een van de twaalf provinciale afdelingen. www.cultuurfonds.nl

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen