Nu ook kledingruil van start in Roermond en Roerdalen!

Foto:

Persbericht – In de Fashion Revolution week is de ketting kledingruil in Roermond en Roerdalen van start gegaan. De Omwentelaars willen positieve aandacht voor alles wat er al gedaan wordt aan duurzamer leven. Het is een netwerk voor mensen die zich verbonden voelen met onderwerpen zoals milieu, natuur en klimaatverandering. Het initiatief van de ketting kledingruil komt voort uit een bericht dat omwentelaar Stienke Postulart las van een initiatief van een aantal vrouwen in Amsterdam Noord. Opgezet omdat ze tijdens corona geen kledingruilfeestjes konden organiseren. Ze hebben daar iets leuks op bedacht. Het concept is simpel; je krijgt een tas kleding thuis, haalt eruit wat je wilt hebben, stopt er kleding in terug waar je zelf op uitgekeken bent en geeft de tas weer door. Je bent niet verplicht er iets uit te halen of er weer in te doen. Het leuke is dat je niet alleen ‘nieuwe’ kleding krijgt, maar ook mensen uit de buurt leert kennen. In 48 uur staat de teller al op 19 deelnemers.

De Fashion Revolution is opgezet na de grootste ramp in de geschiedenis van de kledingindustrie:  de Rana-Plazaramp in Dhaka de hoofdstad Bangladesh op 24 april 2013. Hier stortte een acht verdiepingen tellend gebouw genaamd Rana Plaza in. Bij de instorting kwamen 1134 mensen om het leven en raakte 2500 mensen gewond. En helaas is Rana Plaza geen incident. Het komt voort uit een veel groter probleem, dat voortkomt uit de snelle groei van de kledingindustie sinds eind jaren negentig, waardoor onze kledingkasten nu voller zijn dan ooit.

Om de kosten te drukken om voor een habbekrats kleding te kunnen kopen bij de grote winkelketens kozen kledingbedrijven ervoor om hun productie naar lage loonlanden te verplaatsen, zoals Bangladesh. Daar waar nauwelijks rekening gehouden wordt met veiligheid en gezondheid van werknemers. Er hebben de afgelopen jaren wat veranderingen plaatsgevonden voor betere omstandigheden in kledingfabrieken zoals in Bangladesh. Echter kan het nog steeds betekenen, ondanks de veranderingen, dat een naaister voor 30 cent per uur werkt.

Tel daarbij op wat de milieubelasting is voor het produceren van kleding. In één jeans zit tot 10.000 liter water verborgen. Dit staat gelijk aan 200 dagen douchen. Er wel 32 kg CO2 vrijkomt bij het produceren van een jeans. Dit staat gelijk aan 150 km autorijden. Bij het verbouwen van katoen worden schadelijke stoffen gebruikt zoals pesticiden en kunstmest gebruikt. En dan wordt vervoer nog niet meegeteld om je jeans hier in Nederland te kunnen kopen.

Het is dus van belang om je kleding daadwerkelijk op waarde in te schatten. In Nederland wordt een gemiddeld kledingstuk namelijk maar 7 keer gedragen! TIJD VOOR VERANDERING.

Wil je ook deelnemen aan de ketting Kledingruil Roermond Roerdalen, meld je aan op de website van de Omwentelaars onder kopje initiatieven.

Meer informatie of vragen mail naar [email protected]

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen