Hemelvaartsweekendweer: zuiden en midden pittige buien

Foto:

Tijdens Hemelvaart schijnt de zon geregeld, maar er ontstaan ook enkele pittige buien met kans op onweer. Vooral het midden en zuiden maken kans op deze buien, elders is het vaker droog. Met 15-18 graden is het tijdens droge perioden aangenaam weer voor buitenactiviteiten. Ook vrijdag is vooral in het midden en zuiden kans op buien. Zaterdag en zondag maakt het hele land kans op een bui en het is aan de frisse kant met 14-17 graden. Waarden tussen 16 en 19 graden zijn gebruikelijk.

Het lange Hemelvaartsweekend komt net één dagje te laat, want woensdag wordt de mooiste dag van de week. Naast stapelwolken schijnt de zon geregeld. Op een enkele bui na blijft het droog en het wordt 15-19 graden. Later op de dag verdwijnen de meeste stapelwolken en aan het begin van de avond schijnt de zon regionaal nog even voluit. Wel koelt het snel af en met 12-15 graden is het aan de frisse kant om lang buiten te zitten. Voor een avondwandeling is het ideaal en er is kans om een mooie zonsondergang te zien.

Vooral midden en zuiden kans op pittige buien
Tijdens Hemelvaart wisselen zon en wolken af, maar de kans op bui neemt toe in vergelijking met woensdag. Vooral het midden en zuiden maken kans op enkele pittige exemplaren, mogelijk met onweer en hagel. In het noorden blijft het zo goed als droog. Het wordt 15 graden in het noorden. In het midden en zuiden wordt het 16 à 17 graden. In delen van Limburg en Brabant kan het 18 graden worden. Als de zon wat langer schijnt tijdens droge perioden kunnen de maxima net wat hoger uitvallen. Het is dan aangenaam weer voor buitenactiviteiten.

Vrijdag is het weerbeeld vergelijkbaar met vooral in het midden en zuiden kans op stevige buien. Zaterdag en zondag blijft het wisselvallig lenteweer, alleen maakt het hele land dan kans op enkele buien. Daarnaast is het iets te koud met maxima van 14 tot 17 graden. Waarden tussen 16 en 19 graden zijn gebruikelijk voor deze tijd van het jaar.

Vooral aan het begin van de middag oppassen voor verbranden
Met zonkracht 4 tot 5 moet wel rekening worden gehouden met verbranden. Zeker aan het begin van de middag, als de zon hoog aan de hemel staat, kan een onbeschermde huid al na 20 tot 60 minuten verbranden. Naast een extra laagje kleding en een paraplu is zonnebrandcrème, een petje of hoed als bescherming tegen de krachtige zon een handig item om mee te nemen voor wie op stap gaat.

 

Bron: Weeronine

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen