Prijswinnaars provinciale schrijfwedstrijd Pronk! bekend

Foto: Free-Photos via Pixabay

In het najaar van 2020 daagde het Huis voor de Kunsten Limburg met de wedstrijd Pronk! (amateur-)schrijvers vanaf achttien jaar uit Nederlands en Belgisch Limburg uit om een tekst te schrijven, geïnspireerd op een (kunst)object in hun directe omgeving. Een driekoppige jury boog zich over de inzendingen en koos drie teksten die zich op de beste manier tot het (kunst)object verhielden. Bep Mergelsberg, Sven Vek en Irmgard Tummers mogen zich de winnaars noemen van de eerste Pronk! schrijfwedstrijd.

Wedstrijd

De directe omgeving is voor velen de plek waar tijdens de coronatijd de meeste tijd werd doorgebracht. Pronk! gaf schrijvers de kans om goed naar deze plek te kijken, het anders te ervaren en erover te schrijven. De aanwezige beeldende kunst maar ook allerlei andere objecten uit die directe omgeving moest daarbij als inspiratiebron dienen. Dat mocht bijvoorbeeld een schilderij van een grote woonwinkel in de slaapkamer zijn, een potje pindakaas in de keuken maar ook een bronzen beeld van een bekend kunstenaar op het plein in de wijk. We lieten de deelnemers vrij in de vorm van de tekst en in de taal. Deelnemers konden hun tekst t/m 1 februari 2021 insturen. In totaal ontvingen wij 156 teksten waaronder verhalen, gedichten, artikelen in vijf talen van Nederlands en Belgische (amateur-)schrijvers.

Jury

De jury bestond uit drie bekende namen uit het letterenveld. Octavie Wolters (Sint Odiliënberg, 1977) is schrijver en beeldend kunstenaar. Maartje Smits (Soest, 1986) is dichter in beeld en taal  en docent Design en Transmedia Storytelling op de Gerrit Rietveld Academie en ArtEZ. En tot slot de Belgische Koen Sels (1982) die fictie en teksten schrijft over literatuur en beeldende kunst. Zij kozen niet alleen de drie teksten die zich het beste, tot het (kunst)object verhielden, maar letten ook op talige kwaliteit en originaliteit. Daarnaast ontving elke deelnemer een door de jury opgesteld beoordelingsformulier met feedback.

Winnaars

Er waren prijzen te vergeven voor de drie beste beoordeelde teksten. De eerste plek ontving €250,-, de tweede plek €150,- en de derde plek €100,- euro. Alle drie de winnaars kregen daarbovenop ook nog een museumjaarkaart of een lidmaatschap voor de bibliotheek. De eerste prijs van Pronk! 2021 is gegeven aan Bep Mergelsberg die de tekst ‘Cataract’ schreef. De tweede prijs was voor Sven Vek met de tekst ‘Plat’. En de derde plek nam Irmgard Tummers met de tekst ‘Piel’ in beslag. De teksten zijn te lezen op https://hklimburg.nl/artikelen/winnaars-schrijfwedstrijd-pronk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen