Cybercriminaliteit stijgt in Limburg met 66,2%

Foto:

 

Nijmegen, 26 mei 2021 – In de eerste vier maanden van dit jaar werden in Limburg 66,2% meer meldingen gedaan van cybercriminaliteit dan tijdens dezelfde periode in 2020. Ten opzichte van 2019 is het aantal meldingen van online misdrijven, zoals phishing of whatsapp-fraude, zelfs vervijfvoudigd. Dit en meer blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl naar de meest recente politiecijfers op het gebied van cybercrime.

Van januari tot en met april van dit jaar werden er in totaal 231 cybercrimemeldingen gedaan door Limburgers. In vrijwel iedere Limburgse gemeente vielen slachtoffers van internetcriminaliteit, enkel in Bergen kwamen geen meldingen binnen bij de politie.

Bijna een kwart van alle Limburgse cybercrimeslachtoffers woont in Heerlen (55 meldingen). Vanuit Sittard-Geleen kwamen daarna de meeste meldingen (22).

Verdubbeling cybercrime in veel Limburgse gemeenten
Vergeleken met vorig jaar was er in twaalf Limburgse gemeenten minstens een verdubbeling van het aantal digitale misdrijven. Veruit de sterkste stijging was te zien in Heerlen: het aantal cybercrimes nam hier toe van 16 naar 55 meldingen. Ook in Echt-Susteren werden opvallend meer digitale misdrijven gemeld: van 3 in 2020 naar 10 meldingen in dezelfde periode dit jaar.

Landelijke toename van 78,1%
In heel Nederland werden in de eerste vier maanden van dit jaar 5.043 meldingen gedaan van cybercrime. Dit zijn 78,1% meer incidenten dan tijdens dezelfde periode in 2020. Ten opzichte van 2019 is zelfs een verviervoudiging te zien.

Cybercriminaliteit verspreidt zich verder over Nederland
Cybercriminaliteit verspreidt zich steeds verder door Nederland. Waar twee jaar geleden van januari tot en met april nog in 109 gemeenten geen meldingen waren van internetcriminaliteit, is dit beeld in 2021 geheel anders. Dit jaar zijn er nog slechts negen gemeenten zonder meldingen van digitale misdrijven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen