Examen resultaten 2021 bekend – Mike van Vugt en Willem Maas vertellen hun verhaal

Foto:

Op 10 juni, zijn de N-termen door het College voor Toetsen en Examens gepubliceerd. Leerlingen in vmbo, havo en vwo die hun examen hebben afgerond in het eerste tijdvak hoorden van hun school of de vlag uit kon. Leerlingen die in het vmbo basis en –kader de examens digitaal hebben gemaakt, krijgen op woensdag 16 juni hun uitslag.

Vanwege corona is de examenperiode uitgebreid met een extra tijdvak. Leerlingen hebben de mogelijkheid, om hun examen over deze twee tijdvakken te spreiden. Uit de gegevens blijkt dat het merendeel van de examenleerlingen in elk geval in het eerste tijdvak examen heeft gedaan.

Dit jaar zijn de N-termen gemiddeld 0,1 tot 0,3 punt hoger dan de N-termen in voorgaande jaren (2015-2019). Dat kan komen doordat leerlingen leervertraging hebben opgelopen, door de coronamaatregelen dit jaar. Om hier meer over te kunnen zeggen, is een verdere analyse van de resultaten nodig. Er wordt verwacht de onderzoeksresultaten hiervan, in het najaar gereed te hebben. Met een N-term worden de scorepunten voor een examen, omgezet naar een cijfer. Een N- term is doorgaans een getal tussen 0,0 en 2,0.

 

Verschillende jongeren hingen zoals elk jaar de vlag uit, om met trots te laten weten dat zij zijn geslaagd.

Prinses Amalia is cum laude geslaagd voor haar eindexamen, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. De oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima heeft haar gymnasiumdiploma behaald.

Geslaagde Willem Maas uit Herten vertelt over zijn examen jaar: ”Het examenjaar was voor mij, niet anders dan elk ander jaar. Ik wilde mijzelf niet onnodig stress bezorgen. Natuurlijk had ik wel een beetje stress door de hele pandemie. Maar buiten dat ben ik gewoon zoals altijd te werk gegaan, alsof het een normale toetsweek was. De pandemie had tot zekere zin wel invloed op mijn motivatie. Ik was in tegendeel tot mijn klasgenoten, meer gemotiveerd dan voor Corona. Dit kwam omdat ik wilde laten zien, dat desondanks er een pandemie gaande was, dat het mij toch lukt, om door te ploegen met school. De COVID crisis kwam voor mij wel goed uit, omdat alles dicht was, dus uitgaan was geen optie. Dit resulteerde, in meer tijd voor mijn schoolwerk. Ik ga beginnen aan de bachelor Geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht. Mijn uiteindelijke doel is nu om een traumachirurg te worden bij defensie”.

Ook Mike van Vugt uit De Kemp die geslaagd is vertelt zijn verhaal: ”Mijn examenjaar was heel hectisch, onvoorspelbaar en soms behoorlijk stressvol. De situatie rondom Corona en hoe de school daarmee omging heeft voor veel extra spanning gezorgd. Motivatie vasthouden was soms lastig: docenten vielen uit door Corona, langdurig ziekteverzuim of gingen met pensioen. Dat had allemaal absoluut een negatieve bijdrage aan mijn motivatie. Ook het volgen van online lessen, in de vroege ochtend werd lastiger naarmate de situatie langer duurde. Opstaan om voor 5 minuten online instructie te krijgen en soms slechte bereikbaarheid van docenten heeft z’n tol geëist. Toch heb ik met extra ingekochte bijlessen en gebruikmaking van de lente school, alsnog mijn Havo diploma behaald. Ik ben trots en mijn ouders nog meer. Na de vakantie ga ik HBO Finance & Control studeren in Sittard en reis ik met de trein.”

Alle geslaagden gefeliciteerd en diegenen die nog uitslag moeten horen veel succes.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen