Augustus was koel en somber

Bijna een graad kouder dan normaal

Sinds 2014 verliep augustus niet zo koel als dit jaar. In De Bilt komt de gemiddelde temperatuur uit op 17,0 graden tegen 17,9 normaal. Ook het aantal zonuren valt tegen ten opzichte van het gemiddelde met in totaal 172 uur tegenover de gebruikelijke 205 uur. Ondanks het sombere en koele weer eindigt de maand wel te droog. Gemiddeld over Nederland komt de totale neerslagsom uit op 75 mm, waar 88 mm normaal is.

Kenmerkend voor het koele verloop van deze augustus is het gebrek aan zomerse dagen waarop het 25 graden of meer werd. In De Bilt kwam het slechts tot één zomerse dag, het laagste aantal sinds 1993. Een normale augustusmaand telt op het Utrechtse weerstation ongeveer 9 dagen met een temperatuur van 25 graden of hoger. Ook het aantal warme dagen (20 graden of meer) komt aan de lage kant uit met 21 tegenover de gebruikelijke 24.

Opvallend is ook dat het nergens in Nederland tropisch warm is geweest met een temperatuur van 30 graden of hoger. De laatste augustusmaand zonder tropische dagen was die van 2014. Van alle officiële weerstations van het KNMI behaalde het Limburgse Arcen deze maand de hoogste temperatuur. Op 15 augustus werd het er 27,6 graden. De Bilt kende op 12 augustus het hoogste maximum van de maand met 25,2 graden. Het koudst was het op weerstation Twenthe met een minimumtemperatuur van 6,0 graden op 25 augustus.

Droge maand met neerslagdagen in overvloed
Vrijwel elke dag viel deze maand ergens in Nederland regen. Hoewel het vaak heeft geregend, komt de uiteindelijke maandsom gemiddeld over Nederland lager uit dan normaal. De meeste neerslag viel in de vorm van buien, maar ook dagen met motregen kwamen regelmatig voor.

Friesland, Groningen, de Veluwe en Zuid-Limburg kregen de meeste regen te verwerken. Daar viel op veel plaatsen 100 tot 120 millimeter. Het natst was het in Oldeholtpale (Friesland) met 187 mm. De grote maandsommen in deze delen van het land werden veroorzaakt door hevige regenbuien. Zo trokken op 22 augustus zware buien over Friesland, wat in een dag tijd op verschillende plekken 80 mm opleverde.

Terwijl het in het noorden heel nat was, verliep augustus in delen van het westen, zuiden en oosten juist droog. Zo kwamen de neerslagsommen in Brabant, Noord-Limburg, de Achterhoek en Twente op veel plaatsen niet hoger uit dan 60 mm. Het Limburgse Ysselsteyn spande de droogtekroon met in heel augustus slechts 43 mm.

Weinig zonuren
In augustus hadden we vaak te maken met wolkenvelden en dat laat zich merken in het aantal zonuren. In heel Nederland scheen de zon minder dan normaal en het was zelfs de somberste augustusmaand sinds 2012. Maastricht was de somberste plek met 141 zonuren. Dat zijn er ongeveer 27 minder dan normaal. De meeste zon was voor Vlissingen met 192 uur, wat 35 uur minder is dan gebruikelijk.

De bewolking belemmerde regelmatig het zicht op mooie natuurfenomenen zoals vallende sterren Perseïden en de oppositie van Jupiter. Gelukkig waren beide tijdens spaarzame opklaringen wel even te zien.

 

Bron: Weeronline