Het CDA in Roermond stelt artikel 43 vragen inzake opkoopbescherming

Foto: CDA Roermond

Het CDA Roermond heeft artikelvragen voorgelegd aan het College inzake de opkoopbescherming, die in juli de eerste kamer is gepasseerd.

Ook deze week laten grotere gemeenten zien, hier mee aan de slag te willen.

De vragen aan het college:

Op 6 juli 2021 heeft de Eerste Kamer een gewijzigde Woningwet vastgesteld. Door deze gewijzigde Woningwet worden gemeenteraden in staat gesteld om een opkoopbescherming voor (een) nader te bepalen gebied(en) in te voeren, in de vorm van een verbod om woningen zonder vergunning te verhuren. Door een opkoopbescherming en het invoeren van een zelfbewoningsplicht kan voorkomen worden dat (starters)woningen door beleggers of door particulieren worden opgekocht om ze vervolgens duur te verhuren. Gelet op de krapte op de woningmarkt wordt deze maatregel gezien als een maatregel die (gedeeltelijk) kan bijdragen aan het oplossen van de problemen op de woningmarkt. Bij nieuwbouwwoningen was het invoeren van een zelfbewoningsplicht al mogelijk, door de wetswijziging is dit nu ook mogelijk bij bestaande woningen.

 

Het bovenstaande leidt voor de CDA-fractie tot de onderstaande vragen:

1.       Is het college bekend met de bovenstaande wetswijziging en de nieuwe mogelijkheden die deze gewijzigde wet voor de gemeenteraden in Nederland biedt?

2.       In hoeverre past de gemeente Roermond momenteel een zelfbewoningsplicht toe bij nieuwbouwkoopwoningen in de gemeente?

3.       Is er inzicht in het totaal aantal koopwoningen dat er vanaf 2018 in de gemeente Roermond door beleggers en particulieren is opgekocht voor de verhuur en in hoeverre het opkopen van koopwoningen voor verhuur door beleggers en particulieren de Roermondse woningmarkt momenteel parten speelt?

a.       Zo ja, dan ontvangt het CDA hier graag een overzicht van, met daarin een splitsing tussen nieuwbouwwoningen en bestaande woningen.

b.       Zo nee, is het college bereid om dit te onderzoeken?

4.       Is het college bereid om:

a.       te onderzoeken in hoeverre het invoeren van een opkoopverbod/ zelfbewoningsplicht voor zowel bestaande als toekomstige koopwoningen door beleggers en particulieren in de gemeente een meerwaarde kan bieden voor de situatie op de Roermondse woningmarkt?

b.       Te onderzoeken wat de mogelijkheden en de (juridische) risico’s van het toepassen van deze mogelijkheden kunnen zijn?

c.       Zo nee, waarom niet?

In de gemeentelijke begroting voor 2019 is aangegeven dat afronding van de lokale Woonvisie voor de gemeente Roermond voorzien is in 2020. In de commissievergadering van 4 december 2019 is voor de op te stellen Woonvisie vervolgens een procesnotitie behandeld. Inmiddels is het 2021, maar afronding van de Woonvisie heeft daarna niet meer plaatsgevonden.

5.       Waarom is de lokale Woonvisie nog niet afgerond?

6.       Wat heeft het college nodig om de Woonvisie binnen een werkbare termijn af te kunnen ronden en ter vaststelling aan te kunnen bieden aan de gemeenteraad?

7.       Is het college bereid om, afhankelijk van de uitkomsten van vraag 4, het opkoopverbod/zelfbewoningsplicht op te nemen in de op te stellen Woonvisie?

Wij zien uw reactie met belangstelling tegemoet.

Met vriendelijke groet.

Marc Breugelmans
Leon Guffens

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen