Ondergemiddeld aantal baankansen voor Limburgse starters

Foto: Free-Photos via Pixabay

In Limburg is een ondergemiddeld aantal baankansen voor starters. Van alle Nederlandse afgestudeerden komt 5,6% uit Limburg terwijl een kleiner deel van alle Nederlandse vacatures binnen de Limburgse provinciegrenzen te vinden is (4,1%). Dit en meer blijkt uit onderzoek van CVster.nl naar startersvacatures, waarvoor 7.812 vacatureteksten werden geanalyseerd. 

In Limburg kunnen starters gemiddeld € 2.316 per maand verdienen bij hun eerste baan. Dat is ongeveer evenveel als het landelijk gemiddelde, dat rond de € 2.300 ligt. In Overijssel wordt gemiddeld genomen het laagste startsalaris in vacatures vermeld: € 2.185.

Ervaring gevraagd van starters op arbeidsmarkt
Bij ruim een kwart van alle Nederlandse startersvacatures wordt om meer dan 3 jaar werkervaring gevraagd. In ruim één op de drie startersvacatures is geen tot weinig werkervaring nodig, bijvoorbeeld enkel een relevante stage.

Meeste startersvacatures in de zorg
Voor starters zijn er met name in de zorg veel vacatures beschikbaar. Daarna is de sector waarin de meeste starters aan de slag kunnen Business en Finance. Ook in de IT zijn er voor beginners op de arbeidsmarkt relatief veel kansen.

Samenwerken meest gevraagde vaardigheid starters
Om een geschikte kandidaat voor een functie te vinden, worden in vacatureteksten gewenste vaardigheden benoemd. De belangrijkste vaardigheid waarover een starter volgens vacatureteksten dient te beschikken, is kunnen samenwerken. De top 5 vaardigheden ziet er als volgt uit:

  1. Samenwerken
  2. Klantgericht
  3. Verantwoordelijk
  4. Leergierig
  5. Taalvaardig

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen