5 veelgestelde vragen over scheiden en je belastingzaken

Foto: Pixabay

Scheiden of uit elkaar gaan is nooit leuk. Het is vaak een verdrietige periode waarin je een hoop moet regelen. Denk aan wie er in jullie huis blijft wonen en hoe je het regelt met de kinderen. Ook op financieel gebied moet je veel dingen afhandelen, zoals je belastingzaken. Onder mensen die scheiden leven daarover veel vragen, blijkt uit een peiling die de Belastingdienst in augustus uitvoerde. In dit artikel lees je vijf veelgestelde belastingvragen van scheiders.

 #1 Moet ik iets wijzigen in mijn voorlopige aanslag en toeslagen?

Als je uit elkaar gaat, verandert vaak je financiële situatie. Denk aan een wijziging in je inkomen, het betalen of ontvangen van partneralimentatie, een nieuwe woonsituatie of het aanpassen van het aantal kinderopvanguren. Is dit bij jou ook het geval? Dan is het verstandig om je nieuwe financiële situatie zo snel mogelijk door te geven in je voorlopige aanslag en toeslagen. Dat voorkomt dat je maandelijks te veel betaalt of te veel terugkrijgt. In vier stappen pas je zelf je voorlopige aanslag online aan in Mijn Belastingdienst. Voor je toeslagen doe je dat via Mijn toeslagen.

#2 Waar let ik op bij mijn aangifte als ik een koopwoning heb samen met mijn ex-partner?

Als je een koopwoning hebt, is de hypotheekrente een belangrijke aftrekpost bij de belastingaangifte. Stellen die zijn gescheiden, maken met de hypotheekrenteaftrek vaak fouten in hun aangifte. Want wie de hypotheekrente mag aftrekken én welk bedrag precies, is afhankelijk van meerdere factoren. Zoals van wie de woning is, op wiens naam de hypotheek staat, wie in de woning blijft wonen en welke afspraken daarover zijn gemaakt. Daarom is het verstandig om in overleg met je ex-partner aangifte te doen.

Ben jij degene die in de woning blijft wonen, maar is het huis van jullie beiden? Dan gelden er andere regels dan wanneer je in het huis blijft wonen en de woning volledig op naam van je ex-partner staat. Het komt ook voor dat de ene ex-partner de ander uitkoopt of dat je de woning samen verkoopt. Het is verstandig om goed na te gaan welke situatie op jou van toepassing is.

 #3 Moet ik samen of apart belastingaangifte doen over het jaar van de scheiding?

Je mag zowel samen als apart belastingaangifte doen over het jaar van de scheiding. Een belangrijke tip is om nog zoveel mogelijk in overleg aangifte te doen, als de situatie dat toelaat. Zeker als je fiscaal partners blijft over het jaar van de scheiding, maar ook als je dat niet blijft. Zo kun je veel fouten voorkomen. Je hebt namelijk gegevens van elkaar nodig. Zoals inkomensgegevens of gegevens over de koopwoning, de hypotheek en spaartegoeden.

 

Kies je ervoor om het gehele jaar van de scheiding als fiscaal partners aangifte te doen? Dan kun je nog een laatste keer de gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten gunstig verdelen. Iedere verdeling mag, zolang het totaal uitkomt op 100%. Houd bij de keuze wel rekening met de mogelijke gevolgen voor toeslagen, heffingskortingen en eventuele drempelbedragen zoals bij zorgkosten.

Als je het hele jaar van de scheiding fiscaal partners blijft, is het slim om samen digitaal belastingaangifte te doen. Zo voorkom je dat je iets vergeet in te vullen of de gegevens van je ex-partner onjuist invult.

 #4 Vanaf wanneer kan ik toeslagen aanvragen of wijzigen?

Als je financiële situatie verandert, is het slim om na te gaan of je (nog) recht hebt op toeslagen. Zoals kinderopvangtoeslag, huurtoeslag of zorgtoeslag. Op welke toeslagen je recht hebt is afhankelijk van onder meer je inkomen, of je co-ouder bent en of je partneralimentatie betaalt of ontvangt. Check goed op welke toeslagen je wel of geen recht hebt. Je kunt nieuwe toeslagen aanvragen zodra je geen toeslagpartner meer bent met je ex-partner.

 #5 Hoe zorg ik ervoor dat mijn ex-partner niet meer meetelt als toeslagpartner?

Hoe je regelt dat je ex-partner niet langer meetelt voor jouw toeslag, hangt af van je situatie. Bijvoorbeeld of je getrouwd was, een geregistreerd partnerschap had of samenwoonde. Belangrijk in alle gevallen is dat je aan de gemeente je adreswijziging doorgeeft. Of je ex-partner als hij of zij verhuist. Welke stappen je vervolgens nog meer moet doen, lees je op de website van de Belastingdienst.

 Meer weten?

Kijk voor meer informatie over belastingzaken en scheiden op belastingdienst.nl/scheiden en vul de persoonlijke scheiden-checklist in.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen