NL-Alert: iédereen direct informatie bij een noodsituatie

Foto:

 

Help jezelf en je omgeving als je een NL-Alert ontvangt

 

Ruim 6 op de 10 Nederlanders van 16 jaar en ouder hebben weleens een NL-Alert ontvangen. Het alarmmiddel NL-Alert waarschuwt en informeert je bij acute noodsituaties. Het is vanzelfsprekend dat je doet wat er staat als je een NL-Alert ontvangt. Maar het kan zijn dat iemand het NL-Alert nog niet heeft gezien. Krijg je een NL-Alert waarin staat dat je vanwege een rookwolk met giftige stoffen binnen moet blijven en de ramen moet sluiten? En zie je tegelijkertijd dat de buurvrouw net haar hond gaat uitlaten? Dan kun je ervan uitgaan dat zij het NL-Alert niet heeft gelezen. Waarschuw haar dan. Zo heeft iedereen direct informatie bij een noodsituatie.

 

Zo ontvang je een NL-Alert

NL-Alerts ontvang je op je mobiele telefoon. Als je een NL-Alert binnenkrijgt, hoor je een hard en doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan een normaal berichtje. Je ziet het NL-Alert gelijk op het beginscherm van je mobiele telefoon. Om NL-Alerts te ontvangen, moet je mobiel aanstaan. Je hoeft hier verder niets voor te doen.

 

NL-Alert is gratis en anoniem, je telefoonnummer blijft onbekend. Je ontvangt NL-Alerts ook als het mobiele netwerk overbelast is. Naast NL-Alert op je mobiel, zijn NL-Alerts ook te zien op steeds meer digitale reclameschermen en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

 

Hoe zendt de overheid NL-Alerts uit?

De overheid kan NL-Alerts uitzenden via alle zendmasten van Nederlandse telecomproviders. Tijdens een noodsituatie bepaalt de lokale veiligheidsregio in welk gebied het NL-Alert uitgezonden moet worden. Dit is afhankelijk van de plek van het incident, en bijvoorbeeld van hoe de wind staat. Zelfs als je kilometers verderop woont kan een gevaarlijke rookwolk met giftige stoffen zo jouw woonplaats bereiken. Ben je verbonden met een zendmast die bereik heeft in het betreffende gebied? Dan ontvang je het NL-Alert.

 

Geen NL-Alert ontvangen?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je het NL-Alert niet ontvangt.

  • Je mobiele telefoon stond uit of op vliegtuigstand
  • Je had tijdelijk geen bereik
  • Je mobiele telefoon was niet verbonden met een zendmast die het NL-Alert uitzond

Testbericht

Ieder half jaar in juni en december zendt de overheid rond 12:00 uur een NL-Alert testbericht uit. In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een testbericht gaat. Met het NL-Alert testbericht kun je ervaren hoe het is om een NL-Alert te ontvangen. Hierdoor herkennen driekwart van de Nederlanders die in het afgelopen jaar een NL-Alert testbericht hebben ontvangen een NL-Alert bij een noodsituatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen