“RETOUR FRIESLAND” in het Royal theater Roermond

Foto:

In het kader van 75 jaar bevrijding is in 2020 een toneelmonoloog voorbereid met als thema
Retour Friesland” door Toneelvereniging “Ongerein” Linne.

Wij hadden deze monoloog graag willen opvoeren in december 2020 en 2021.  Door de corona-problemen met meerdere lockdowns voor de theaters was dat onmogelijk. We hebben nu eindelijk groen licht en de draad weer opgepakt. We gaan de geheel eigen produktie  5x spelen in de periode april – mei  2022.

Het verhaal
Over de Tweede Wereldoorlog zijn tal van boeken, films en toneelstukken geschreven. Zo hebben wij in 2018 het toneeldrama “De 13 van Roermond” gespeeld over de executie van 13 Roermondse mannen eind december 1944 door de Duitse bezetter. Ieder jaar wordt nog steeds op 30 december vanuit het Roermondse  Veld naar de Lüzenkamp gelopen om te herdenken en vooral niet te vergeten.

In januari 1945 vertrokken 30.000 evacués vanuit Midden-Limburg naar het Noorden. Ook vanuit Roermond werd via Duitsland gedwongen naar Friesland afgereisd.  Een van die Roermondse mensen was  mevrouw Wilhelmien Korff-Bremmers uit Roermond, die op 21 februari 1945 17 jaar werd in Leeuwarden. Zij heeft aan ons verteld over die reis naar Friesland en de terugkeer in mei 1945.  U zult daarvan getuige zijn. Mientje Bremmers is één van de laatste getuigen van een generatie die over enige tijd niet meer onder ons is. De echte verhalen zijn ook dan verdwenen. Haar observaties, de herinneringen  en vooral het oog voor details uit die periode zijn heel bijzonder. Als zij vertelt is het net alsof het pas gisteren gebeurd is. Het is een aangrijpende getuigenis van het laatste oorlogsjaar en de evacuatie naar Friesland en retour Roermond.

We spelen 3x in het Royal Theater Roermond op zaterdag 23 en zondag 24 april 2022.

De kaartverkoop is gestart op woensdag 23 maart 2022 via www.toneellinne.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen