Limburg schuift aan bij de Vrijheidsmaaltijd

Foto: Philip Driessen

Het is 5 mei 2022. Limburg gaat aan tafel en staat stil bij de waarde van vrijheid. We wisselen ervaringen uit, reflecteren op ons leven en nuttigen een eenvoudige maaltijd van eigen grond. Limburg schuift aan bij de Vrijheidsmaaltijd. In een groeiend aantal steden is de Vrijheidsmaaltijd reeds een belangrijk onderdeel van de vrijheidsviering. Het concept is in 2012 ontwikkeld door het Amsterdams 4 en 5 mei comité en wordt sinds 2018 door het Nationaal Comité 4 en 5 mei landelijk geïmplementeerd als nieuwe 5 mei-traditie. Het is nu aan Limburg om zich aan te sluiten bij deze nieuwe traditie.

Een nieuw verhaal van Limburgse grond
Samen eten nodigt uit tot kennismaking en gesprek. Zo divers als de mensen die aanschuiven, zo is ook de maaltijd die wordt opgediend. Zelfgemaakt, gekocht of gekregen. Samengesteld met producten van eigen bodem, bereid volgens eigen recept met respect voor eenieders voorkeuren. Onze Limburgse grond biedt de juiste ingrediënten voor een nieuwe traditie, voor een nieuw verhaal. Een verhaal waarin iedereen zichzelf in meer of mindere mate kan herkennen, dat uitgaat van de kracht van diversiteit en waarin we de verschillen vieren. Een verhaal met hoop en kleur. De Limburgse Vrijheidsmaaltijd gaat dus over veel meer dan het herdenken van een oorlog of het vieren van bevrijdingsdag. Het zou een prachtige nieuwe feestdag kunnen worden voor ons allemaal, ongeacht onze geaardheid, levensovertuiging, politieke overtuiging, ras of geboortegrond. Een feestdag waarop we de maaltijd, samengesteld van het mooiste wat ons Limburgse land te bieden heeft, niet als doel maar als middel wordt beschouwd. Als vehikel om een mooi gesprek te voeren en die ander te leren kennen.

De Vrijheidsmaaltijd is het moment om met elkaar te reflecteren op het begrip vrijheid. Nieuwe Limburgers heten we een warm welkom. Personeel in de zorg en het onderwijs bedanken we graag voor hun inzet. Limburgers die het moeilijk hebben door ziekte, eenzaamheid of armoede steken we een hart onder de riem. Op 5 mei eten Limburgers samen de Vrijheidsmaaltijd.

Doe mee!
Laten we van 5 mei een feest maken van vrijheid en verbinding. Hoe kun je meedoen?

  1. Organiseer zelf een Vrijheidsmaaltijd. We nodigen alle Limburgers uit om elkaar uit te nodigen voor een Vrijheidsmaaltijd. Samen praten we over wat vrijheid voor ons betekent. We eten en luisteren. En zo divers als de mensen die aanschuiven, is de maaltijd die we opdienen. Zelfgemaakt, gekocht of gekregen. Samengesteld met producten van eigen bodem, verrijkt met de smaken van de wereld. De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting, waarbij je samen met je gasten over historische en maatschappelijke thema’s als vrijheid en onvrijheid spreekt; onderwerpen waar je niet dagelijks bij stilstaat en waar je bij uitstek op Bevrijdingsdag aandacht aan kunt geven.Hier meld je je maaltijd aan: https://www.4en5mei.nl/vieren/vrijheidsmaaltijden/aanmelden
    De stichting Koepel Veteranen en andere Geüniformeerden Organisaties biedt scholen gastcolleges aan waarin leerlingen in gesprek gaan met een Veteraan/brandweerman/agent over vrede, vrijheid, veiligheid en zorg.
  2. Eén halen, twee betalen. We vragen Limburgse horecaondernemers een eigen Vrijheidsmaaltijd samen te stellen met ingrediënten van eigen grond. Door deze maaltijd bijvoorbeeld volgens de formule één halen, twee betalen’ aan te bieden aan hun gasten, maken we het mogelijk bijzondere Limburgers een gratis maaltijd aan te bieden. De vouchers kunnen bijvoorbeeld  door een lokale maatschappelijke organisatie worden verstrekt aan ‘bijzondere’ inwoners.
  3. Deel een kopje Vrijheidssoep. Chef-kok Nadia Zerouali maakte dit jaar het recept voor de Vrijheidssoep. Er zijn een beperkt aantal blikken gratis beschikbaar gesteld en in de laatste week van april af te halen bij Viastory Creative Agency in Maastricht, het stichting Bevrijdingsfestival in Roermond en bij de stichting Koepel Veteranen en andere Geüniformeerden Organisaties in Gennep. Zolang de voorraad strekt kunnen de gratis soepen gereserveerd worden bij [email protected].

Ga in gesprek
We hebben een drietal vragen opgesteld die je aan elkaar kunt stellen, waar je over na kunt denken of waar je over kunt discussiëren.

  1. Vrijheid en onvrijheid kennen vele betekenissen, groot en klein. Van eenzaamheid, homohaat en leven in oorlog tot simpelweg de vrijheid om met vrienden samen te zijn. Wat betekent vrijheid voor jou?
  2. Onze levens zijn gevuld met onbekenden. De man die je pakketjes bezorgt, de vrouw die elke ochtend langs je raam fietst. Wie wil jij leren kennen? Met wie wil jij over vrijheid spreken? En wat houdt je daarin tegen?
  3. Voor de meesten van ons is vrijheid zo vanzelfsprekend, dat we haar niet eens meer opmerken. Pas als zij dreigt te verdwijnen, zijn we dankbaar voor de vrijheid van alledag. Waar ben jij dankbaar voor? En wat zou er in jouw nabijheid moeten veranderen om nog meer vrijheid te ervaren?

Of download de gesprekskaarten: https://www.4en5mei.nl/vieren/vrijheidsmaaltijden

Vier met ons het verschil, deel de vrijheid. Aandacht doet groeien, dus zaaien we hoop en respect. En oogsten we, in ons Limburgse land, de vrijheid.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen