Druk op woningmarkt blijft onverminderd hoog

Foto:

ROERMOND, 6 april 2022 – De druk op de Nederlandse woningmarkt blijft onverminderd hoog en de schaarste leidt opnieuw tot een stevige prijsstijging. Zo ervaart ook NVM-makelaar Joost van der Zanden van Hendriks Makelaardij. In Roermond is de gemiddelde huizenprijs in het eerste kwartaal van 2022 gestegen naar 318.000 euro. Dit is 8,3% hoger dan een jaar eerder in deze regio. Het landelijke aanbod is wel licht gestegen met 10% ten opzichte van het vorige kwartaal.

Opnieuw stijging huizenprijzen

In Nederland werd in het eerste kwartaal van 2022 gemiddeld € 428.000 euro betaald voor een woning. Landelijk zijn de prijzen ten opzichte van vorig kwartaal gestegen met 13,7%. Joost van der Zanden ziet ook dat veel mensen een bod doen dat hoger ligt dan de vraagprijs: “In mijn werkgebied wordt maar liefst 73% van de woningen boven de prijs verkocht.”

Nog steeds weinig keuze voor de woningzoeker

In het eerste kwartaal werden er 62 woningen aangeboden in Roermond. Joost van der Zanden licht toe:

“Het lage aanbod zorgt ervoor dat een woningzoeker in Roermond keuze heeft uit 1,4 woningen. In een evenwichtige woningmarkt ligt dit aantal tussen de 5 en 10 woningen.” De aanhoudende schaarste is terug te zien in de verkooptijd. Al heeft de woningzoeker in Roermond iets meer tijd. In Roermond staat een huis namelijk gemiddeld 46 dagen te koop, terwijl het landelijk gemiddelde op 36 dagen ligt.

__regionale-analyse-gemeente-roermond-1e-kwartaal-2022

Schaarste op de Nederlandse woningmarkt

Het aanbod te koop staande woningen in Nederland blijft laag. In het eerste kwartaal zijn circa 29.000 woningen verkocht. Dat is circa 19% minder ten opzichte van een jaar eerder. Het aanbod is, ten opzichte van het vorige kwartaal, wel licht gestegen met 10%. De druk op de woningmarkt blijft, ondanks deze lichte stijging, onverminderd hoog.

Bron: Hendriks Makelaardij

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen