Niet eerder zo warm op 18 mei – Komende dagen geleidelijk koeler

Foto: PublicDomainPictures via Pixabay
Wat is het warm hè? Nou, dat kan kloppen, want niet eerder was het zo warm op 18 mei dan dit jaar. Zojuist om 12:50 uur steeg de temperatuur in Twente naar 28,4 graden. Ook in Arcen is het nu 28,0 graden. Het oude record was 27,9 graden en werd in Maastricht gemeten in 1918. Het stokoude record is dan ook uit de boeken. Als het straks in De Bilt warmer wordt dan 26,3 graden, dan is het ook officieel de warmste 18 mei.
In De Bilt is het momenteel 23,2 graden. Als de temperatuur straks stijgt naar 26,4 graden of meer, dan is het ook officieel de warmste 18 mei. Het vorige record voor De Bilt op deze dag dateert van 18 mei 1925. Het werd toen 26,3 graden. Het is echter wel onzeker of dit record vandaag ook sneuvelt.
De temperatuur loopt de komende uren verder op en in het oosten en zuidoosten van het land kan het vanmiddag lokaal tropisch warm worden. Als het plaatselijk 30 graden of meer wordt is dit de eerste lokale tropische dag van het jaar.
Komende dagen geleidelijk koeler
Morgen wordt opnieuw een warme dag met landinwaarts temperaturen van 26 tot 29 graden. In het westen wordt het 20 tot 25 graden. Het is dan broeierig warm met een mix van zon en wolkenvelden. In de ochtend trekken buien over het land, lokaal met onweer, in de middag ontstaan vooral in het oosten enkele stevige regen- en onweersbuien. Of het ook weer tot een datum-warmterecord komt moet worden afgewacht. Daarvoor moet het kwik in De Bilt stijgen naar 27,5 graden of hoger. Het landelijke record voor 19 mei staat op 30,4 graden.
Vrijdag is opnieuw kans op stevige regen- en onweersbuien en met 19 tot 23 graden is het opnieuw warm. In het weekend wisselen zon, wolken en een paar buien elkaar af. De middagtemperatuur daalt naar 17 tot 21 graden, maar dit zijn hele gebruikelijke waarden voor de tijd van het jaar.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen