Vrijdag en zaterdag regionaal tropisch met ruim 30 graden

Foto: Afbeelding van Clker-Free-Vector-Images via Pixabay

Ook weer Saharastof in de lucht

De warmste dagen van het jaar tot dusver staan eind deze week op het programma. Vrijdag komt de temperatuur uit op 25 graden aan zee tot lokaal 31 graden in het zuidoosten. Zaterdag kan het nog een aantal graden warmer worden mits de zon voldoende ruimte krijgt. De kans op de eerste officiële tropische dag van 2022 met in De Bilt 30 graden is 20%.

Voor vrijdag is de weersverwachting duidelijk. Het wordt een droge dag met in de ochtend wolkenvelden, maar in de middag volop zonneschijn. De wind is matig en waait uit het zuiden tot zuidwesten. De hoogste temperaturen staan op het programma voor Limburg en Brabant met 30 of 31 graden. In binnensteden kan het nog een paar graden warmer worden. In het westen en noorden van het land wordt het 25 tot 28 graden. Door de zuidelijke wind is wordt het ook aan de Noordzeekust zomers warm en is het prima strandweer.

Pas wel op met de zon. Tussen 12:00 en 15:00 uur schijnt de zon met zonkracht 7 of 8. Zonder zonnebrandcrème kan de huid dan al in 10 minuten verbranden.

Zaterdag mogelijk nog warmer
De weersverwachting voor zaterdag is een stuk lastiger dan voor vrijdag. De vraag is hoe zonnig de dag verloopt en hoe snel eventuele onweersbuien arriveren. Met veel zon en pas laat op de dag onweersbuien kan het in grote delen van het land ruim 30 graden worden. In het zuiden en zuidoosten worden temperaturen van 34 of 35 graden verwacht. Met al vroeg op de dag meer wolken zal de temperatuur slechts lokaal net 30 graden halen. Wel is het drukkend warm en daardoor is het voor het gevoel sowieso veel warmer dan vrijdag.

In het zonnige scenario zou in De Bilt de 30-gradengrens voor het eerst dit jaar doorbroken kunnen worden en dat betekent dan de eerste officiële tropische dag van 2022. De kans dat dit lukt is ongeveer 50%.

Waarschijnlijk is het zondag minder warm, maar dit hangt opnieuw af hoe snel wolken, regen en koele lucht vanuit het westen opdringen. De kans bestaat dat ook zondag de warme zomerlucht in grote delen van het land nog aanwezig is. In dat geval loopt het kwik op naar 23 tot 29 graden. Vooral in het zuidoosten en oosten kan het kwik dan nog een keer oplopen naar 30 graden. In dit geval komt het ook zondag regionaal tot forse regen- en onweersbuien.

Saharastof
In de loop van vrijdag en zaterdag trekt volgens de laatste verwachting ook Saharastof over het land. De zonsondergang van vrijdagavond zou hierdoor extra fraai kunnen worden en buien in het weekend zullen waarschijnlijk vieze auto’s en tuintafels veroorzaken.

Online bericht: https://www.weeronline.nl/nieuws/15-6-2022-zo-warm-wordt-het-vrijdag-en-

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen