Miljoenensubsidie voor Limburgse binnenhavens

Foto:

Tijdens de Connecting Europe Days in Lyon is bekend gemaakt dat de Europese Unie (EU) opnieuw een miljoenensubsidie ter beschikking stelt voor de doorontwikkeling van zes binnenhavens. De Willem Alexanderhaven in Roermond maakt hier onderdeel van uit.

De bedrijven op de zes binnenhavens investeren in totaal 14 miljoen euro in onderzoek naar de doorontwikkeling van de havens. Hiervan wordt 50% vergoed door de EU-subsidie. Er wordt onderzoek gedaan naar het vervoeren van reststromen (zoals bijvoorbeeld afval) over water waarmee potentieel honderdduizenden vrachtwagens minder over de A2 zullen rijden.

Hoogwaterbescherming

In de Willem Alexander haven in Roermond gaan bedrijven, het Waterschap Limburg, gemeente Roermond en Provincie Limburg voor het eerst de primaire keringen voor hoogwaterbescherming combineren met logistieke kades. Hierdoor behouden ook de ondernemers in deze circulaire haven van Noord Europa droge voeten. Er is hard gewerkt en de gemeente is trots op dit resultaat. In de haven in Venlo wordt, als onderdeel van het hoogwaterbeschermingsplan, de jachthaven verplaatst waardoor de noord- en zuidoever ontwikkeld kan worden voor bedrijven in circulaire economie.

Samenwerking

Grensoverschrijdende samenwerking is essentieel voor CEF subsidies. Hierdoor kan de infrastructuur binnen deze ruit optimaal gebruikt worden en wordt de druk op de belangrijkste Europese (achterland)verbindingen over de weg verlaagd.

Bron: Gemeente Roermond

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen