Hittegolf in de maak

Foto: kie-ker
Grote kans op regionale hittegolf
Na een aangenaam zomerweekend met maximaal 26 graden in Limburg op zondag zal het in de nieuwe week fors warmer worden. De kans op een hittegolf is voor het zuidoosten en zuiden van het land vrij groot. Donderdag tot en met zaterdag krijgt het midden van het land waarschijnlijk te maken met tropische hitte van 30 graden. Daarmee lijkt ook een officiële landelijke hittegolf in de maak.
Om in ons land van een hittegolf te mogen spreken moet het vijf dagen achtereen 25 graden of meer zijn, waarvan drie tropische dagen met 30 graden of meer. In juli hebben we in de week van de wandelvierdaagse van Nijmegen een korte hittepiek beleefd met regionaal drie tropische dagen. De heetste dag van de zomer vond op 19 juli 2022 plaats met 39,5 graden op het weerstation in Maastricht. Er was toen een reeks van vier zomerse dagen waarvan er drie tropisch, dus net niet genoeg voor een regionale hittegolf.
Vanaf dinsdag lokaal tropisch
Met het bereiken van de zomerse waarden van 25 graden staat Limburg op zondag al aan het begin van een regionale hittegolf. Vanaf maandag wordt het ook in Noord-Brabant, de Achterhoek en Twente zomers warm in de middag met ruim 25 graden. Dinsdag wordt het in het hele land zomers warm, zelfs op de stranden. In Limburg kunnen ze mogelijk de eerste tropische dag al noteren.
Woensdag tot en met zondag geeft de thermometer op het warmste moment van de dag waarden van 30 tot 34 graden aan. Vrijdag en zaterdag zijn de heetste dagen van de week met tegen de 35 graden in Arcen Noord-Limburg.
Als op dinsdag in Limburg de tropische waarde van 30 graden gehaald wordt, en een paar tropische middagen volgen, dan is waarschijnlijk donderdag al sprake van een regionale hittegolf, de eerste van dit jaar.
In het tweede weekend van augustus blijft het op veel plaatsen erg warm voor de tijd van het jaar. Wel lijkt de ergste hitte op zondag wat te worden getemperd. Mocht de weersverwachting uitkomen dan is mogelijk op zaterdag sprake van een officiële landelijke hittegolf, de 30ste sinds 1901. De laatste landelijke hittegolf vond plaats in 2020 en duurde van 5 tot en met 17 augustus.
Nachten nog relatief koel
In de eerste dagen van de nieuwe week koelt het in de nachtelijke uren nog enigszins af naar 12 tot 16 graden. In de tweede helft van de week worden de nachten echter zwoel. Vooral in de steden koelt het langzamer af. De luchtvochtigheid zal in de tweede helft van de week iets omhoog gaan, maar drukkende warmte wordt niet verwacht mede doordat er overdag een matige oostenwind waait.
Het is raadzaam rekening te houden met de hitte en voldoende water te drinken, vooral ouderen want zij zijn gevoeliger voor zomerse tot tropische hitte.
Aanhoudend droog
Voor de mensen die van zon en warmte houden is het de komende week prima weer. De meeste dagen verlopen zonovergoten. Hier vind je de uitgebreide weersverwachting. De droogte in ons land houdt echter aan en dat is voor de natuur slecht nieuws.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen