Reportage: Grote beeldcollectie Sint-Christoffel overgedragen aan Gemeentearchief Roermond

Gemeentearchivaris Jac Lemmens met Henri Spitholt en echtgenote (foto Gemeentearchief)
Gemeentearchivaris Jac Lemmens met Henri Spitholt en echtgenote (foto Gemeentearchief)
Foto:

Onlangs heeft Henri Spitholt uit Nieuwegein zijn beeldcollectie over Sint-Christoffel overgedragen aan het Gemeentearchief Roermond. De collectie omvat 91 multibanden met duizenden afdrukken van foto’s en scans, vooral van kunstwerken uit de hele wereld. Opmerkelijk zijn vooral de miniaturen uit middeleeuwse handschriften en de meer dan levensgrote muurschilderingen.  De muurschilderingen zijn zo groot omdat Christoffel volgens de legende een reus was die het Christuskind naar de overkant
van het water droeg. Ze zijn in heel Midden- en West-Europa te vinden in kerken en op gevels. Wie zo’n afbeelding van Christoffel zag, geloofde men vroeger, zou je die dag geen onverwachte dood sterven.

Henri Spitholt wilde zijn verzameling schenken aan het Christoffelgilde, de vrijwilligersorganisatie die zorgt dat Sint-Christoffelkathedraal, Munsterkerk en Caroluskapel en hun kunstschatten toegankelijk zijn voor publiek.                                                       

Getijdenboek Meester van Spitz, ca. 1420 (foto J. Paul Getty Museum, Malibu, Californië)

 

Maar omdat het gilde de collectie niet goed kan opslaan en kan ontsluiten, heeft hij
uiteindelijk, in overleg met het gilde, het Gemeentearchief Roermond als bestemming gekozen. Het Gemeentearchief zal zorgen door digitalisering en publicatie online.

Informatie: Gemeentearchief Roermond, tel. 0475-359617

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen