Nieuwe generatie dansmakers in de ECI

Foto: Eci cultuurfabriek

 Persbericht – Nieuwe generatie dansmakers brengen originele mix van stijlen en maatschappelijke statements tijdens tournee DansClick 21 De eenentwintigste editie van DansClick presenteert de winnaars van de BNG Bank Dansprijs 2019: Sarada Sarita en Christian Yav & Sedrig Verwoert.

Ze vormen een uitdagend affiche, dat niet alleen nieuwe makers introduceert, maar ook een originele mix van stijlen. Actuele onderwerpen die dagelijks terugkeren in het maatschappelijke debat worden door hen voor het voetlicht gebracht: gelijkwaardigheid, hokjesdenken overstijgen, queerfobie en racisme. De jongere generaties laten hun stem horen en claimen de ruimte om zichzelf te zijn. Voor velen is het internet hierbij het belangrijkste platform, maar voor deze choreografen is dat het podium.

Over de makers Sarada Sarita (1987) is het boegbeeld van de Nederlandse New Way Vogue, maar de voorstelling Q4: Quantified is veel meer dan een showcase van deze uitdagende dansstijl. Ze werkt in de voorstelling met de allerbeste dansers op het gebied van New Way Vogue. Via een voice over en de bezwerende stem van vocalist Guillermo Blinker (alias OTION) doet ze een oproep voor gelijkwaardigheid en menselijkheid en het overstijgen van ‘hokjes denken’. Sarita laat haar dansers met schier onmogelijke armbewegingen, uitzonderlijk precies uitgevoerd, en vloeiend lenige poses uit geometrische patronen breken. Vorm en inhoud vallen perfect samen in deze esthetisch intrigerende voorstelling met activistische ondertoon.

Het autobiografische duet They/Them van Christian Yav (1993) & Sedrig Verwoert (1992) is door henzelf geproduceerd. Het is een fysieke vertaling geworden van de emoties veroorzaakt door racisme, queerfobie en giftige mannelijkheid waar zij beiden in hun dagelijkse leven mee te maken hebben. Vanuit deze persoonlijke emoties hebben zij een eigen fysieke taal ontwikkeld die de moderne dans ontstijgt en waarin feminiene en masculiene bewegingen elkaar afwisselen en in elkaar overgaan. De mannen zijn aan elkaar gewaagd, halen het spannendste in elkaar naar boven en stuwen elkaar naar een hoog niveau.

In They/Them mixen ze bewegingen uit allerlei stijlen tot een zwarte paringsdans met koninklijke allure. DansClick 21 De winnaars van de BNG Bank Dansprijs 2019 gaan samen op tournee in het format DansClick 21. De voorstellingen worden omlijst met videoportretten en het publiek krijgt na afloop gelegenheid om met de makers/dansers na te praten onder het genot van een drankje.

De Après Danse is een essentieel onderdeel van de DansClick, om makers en publiek bij elkaar te brengen en samen het gesprek over dans te voeren.

Te zien in de ECI cultuurfabriek op donderdag 14 november om 20:00

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen