Koempeltocht op zaterdag 16 maart a.s.

Foto: Schacht Nulland te Kerkrade (Cliotravel)
Op zaterdag 16 maart a.s. organiseert Historisch Reisgenootschap Cliotravel een Koempeltocht naar het voormalige mijngebied in Zuid-Limburg.
In de jaren vijftig en zestig pendelden dagelijks vele mijnwerkers met de bus naar het kolenbekken in Zuid-Limburg. Bijna iedereen kent nog wel iemand die op de mijn (“de koel”) gewerkt heeft: vader of opa, oom of buurman. Het is tegenwoordig nauwelijks meer voor te stellen dat in de hoogtijdagen van de Limburgse mijnbouw er 45.000 mijnwerkers actief waren en dat de 12 mijnzetels voor ongeveer 75% in de energiebehoefte van Nederland voorzagen.
Zorgvuldig is het mijnerfgoed in de jaren zeventig, na de sluiting van de laatste mijnen, uit het Limburgse landschap weggepoetst. De tunnels zijn volgepompt met water, de fabrieken en opslagplaatsen afgebroken, de schoorstenen neergehaald en de steenbergen afgevlakt. Slechts twee mijnschachten zijn er nog over. De hele operatie, toepasselijk `Van Zwart naar Groen’ genaamd, moest de schade aan het landschap herstellen die 75 jaar mijnbouw had aangericht. Tegenwoordig overheerst spijt over het industriële en culturele erfgoed dat daardoor verloren is gegaan. Daal met Historisch reisgenootschap Cliotravel af in de roemruchte mijnhistorie en beleef wat er nog resteert en hoe hedentendage geprobeerd wordt deze herinnering levend te houden. Opgave kan per website www.cliotravel.nl, mail [email protected] of per telefoon (06-19675394). Met opstapplaatsen in Horn en Roermond.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen