Atelier Frans Nicolas Expositie over Nederlands grootste glasatelier uit de 19e eeuw

Overdracht van de Willem de Zwijgerlaan voor de Oude Kerk te Delft, v.l.n.r. Joep Nicolas, mevrouw A.H.E.M. Philips de Jong en koningin Juliana
*25 november 1960
Overdracht van de Willem de Zwijgerlaan voor de Oude Kerk te Delft, v.l.n.r. Joep Nicolas, mevrouw A.H.E.M. Philips de Jong en koningin Juliana *25 november 1960
Foto: Wikimedia

260309MdW – Persbericht – Vanaf 7 juni 2019 is er in het Cuypershuis een expositie te bezichtigen over atelier Frans Nicolas, het grootste glasatelier van Nederland in de 19e eeuw. De aanleiding voor deze expositie is de beschikbaarheid van nieuwe informatie door archeologische vondsten en onderzoek van het bedrijfsarchief van dit atelier door het Sociaal Historisch Centrum Limburg (SHCL) te Maastricht.

 Herleving van de glasschilderkunst en de start van het glasatelier

In 1855 richt Frans Nicolas (1826-1894) het bedrijf F. Nicolas op en gaat zich toeleggen op de vervaardiging van gebrandschilderde glas-in-loodramen. Het atelier groeit uit tot het grootste bedrijf op dit gebied in Nederland. Het bedrijf blijft in familiehanden tot 1939 wanneer kleinzoon Joep Nicolas (1897-1972) naar Amerika vertrekt. Daarna wordt het tot 1968 overgenomen door Max Weiss.

In de 19e eeuw is er een herleving van de glasschilderkunst. De emancipatie van de katholieken zorgt voor een grote vraag naar kerken vaak in neogotische stijl met bijbehorende gebrandschilderde glas-in-loodramen. Andere stimulans voor het ontstaan van kunstateliers is het feit dat Koning Willem I deze ondernemingen stimuleert.

Atelier Nicolas weet deze situatie zakelijk tot een succes te maken onder andere door de samenwerking met architect Pierre Cuypers. De monumentale ramen vinden niet alleen hun bestemming in Nederland. Er vindt juist veel export plaats naar Europa, Amerika, Nederlands-Indië en Australië. De afzet in Amerika vindt plaats via ‘agents’ op zeker 20 plaatsen.

 Expositie Atelier Frans Nicolas

De tentoonstelling geeft een schets van de familie Nicolas, van het ontstaan en ontwikkeling en van het functioneren van het glasatelier: hoe kwam het atelier aan de opdrachten, hoe werd een gebrandschilderd glas-in-loodraam vervaardigd, hoe was het werk verdeeld in het atelier, welke ramen maakte het atelier?

De recente glasvondsten in de Roermondse binnenstad en het onderzoek naar het bedrijfsarchief zijn de voedingsbodem voor de expositie. Tijdens het onderzoek zijn de kartons, de ontwerpen op ware grootte van de neogotische kerkramen, gedigitaliseerd.

De glasvondsten maar ook kartons zullen onder andere te zien zijn in de expositie.

Roermond Glazeniersstad – Dit jaar staat Roermond in het teken van de monumentale glaskunst. Deze expositie is onderdeel van deze manifestatie. Een overzicht van alle activiteiten in het kader van Roermond Glazeniersstad vindt u op www.historiehuisroermond.nl

 7 juni 2019 t/m 16 februari 2020 – Expositie ‘Atelier Frans Nicolas’  – Nederlands grootste glasatelier in de 19e eeuw –  Cuypershuis, Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, www.cuypershuisroermond.nl – Het Cuypershuis is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 16.30 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen