MS maakt meer slachtoffers in koudere- dan warmere landen

Foto: Multiple Sclerose vereniging

De Multiple Sclerose Vereniging Nederland houdt in het Laurentius Ziekenhuis een inloopmiddag, voor mensen met MS en geinterreseerden. Deze middag vindt plaats op donderdag 12 september , van 14.00- 16.00 uur. Vrijwilligers van de MS- vereniging staan u graag te woord. U kunt er terecht voor informatie, maar ook voor een kopje koffie met lotgenoten. U hoeft zich niet aan te melden.

Het jaarthema 2019 van de Multiple Sclerose Vereniging Nederland is beweging & mobiliteit. Multiple Sclerose, MS is een chronische aandoening aan het centrale zenuwstelsel. Dit stelsel bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en de oogzenuwen en is opgebouwd uit miljoenen zenuwcellen. Deze cellen zijn allemaal met elkaar verbonden ,via zenuwuitlopers. Deze uitlopers hebben een isolerende laag, die myeline heet. Hier gaat het mis als je MS hebt: door ontstekingen in het zenuwstelsel beschadigt de myeline, een beschermlaagje rond je zenuwvezels. Dit betekent dat je hersenen prikkels en signalen niet goed meer kunnen verzenden.

Het afweersysteem valt de eigen zenuwcellen aan. Zo een aanval noemt men schub, het veroorzaakt een ontsteking. Hierdoor ervaar je opeens klachten. Wanneer de ontsteking verdwijnt, verdwijnen vaak ook de klachten. Dit kan binnen een paar dagen, tot een paar weken gebeuren. De ontstekingen veranderen uiteindelijk in harde plekken in het zenuwstelsel. Letterlijk betekent multiple sclerose, meervoudige (multiple) littekens (sclerose).

Naast ontstekingen krijg je vaak ook te maken met een ander ziekteproces: het zenuwweefsel werkt langzaam steeds slechter. Dit komt doordat je afweersysteem bij schubs het myelinelaagje niet alleen aanvalt, maar dikwijls uiteindelijk vernietigt. Wat je hiervan merkt? Meer klachten en weinig verbetering. Kortom, een langzame achteruitgang, al geldt dit niet voor alle mensen met MS. Het verloopt bij iedereen anders.

Als je MS hebt, is het verstandig zo lang mogelijk fysiek actief te blijven. Het zorgt ervoor dat je langer kunt blijven functioneren en je conditie blijft goed. Ook zijn er aanwijzingen, dat bewegen zorgt voor een beter functionerende witte stof in de hersenen en voor minder afname van de hersenvolume. Dat zou erop kunnen wijzen dat je met sport en bewegen invloed kunt uitoefenen op de progressie van MS. Opvallend is dat MS vaker voorkomt in koudere- dan warmere landen.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

0