Tamara: Ik accepteer MS niet maar ik leer ermee leven

Foto:

Ongeveer 17.000 mensen in Nederland hebben Multiple Sclerose, MS. In deze groep zijn er meer vrouwen dan mannen. MS is een ziekte van de hersenen en het ruggenmerg. De oorzaak is niet bekend, het is niet erfelijk, niet besmettelijk en geen spierziekte. De meeste mensen krijgen de diagnose MS als ze tussen de 20 en 40 jaar oud zijn.

Roermond nieuws schreef eerder al een bericht over MS.Toen werd belicht dat MS vaker voorkomt in koude- dan warmere landen. In dit bericht komt iemand aan het woord die getroffen is door MS. Tamara is 34 jaar en heeft sinds 6 jaar de diagnose RRMS.Zij vertelt: Ik hoor vaak dat ik Multiple Sclerose(MS), moet accepteren.

Maar hoe kan ik accepteren dat mijn lichaam, me steeds een beetje meer in de steek kan laten. Als ik ’s avonds naar bed ga, weet ik niet of ’s ochtends mijn lichaam nog doet wat ze moet doen. Vooral als ik tintelingen in mijn armen of benen heb, ben ik bang dat ik uitval ga krijgen. Dus accepteren zal ik het niet. Maar ik heb er wel mee leren leven. Ik vecht er niet meer tegen. Geniet van mijn goede dagen. Dan doe ik de dingen, die me op de slechte dagen niet lukken. En geniet ik extra van mijn kinderen.

Tamara heeft 1 van de vormen van MS namelijk Relapsing Remitting MS (RRMS). Er zijn nog drie vormen: Clinically Isolated Syndrome (CIS), Secundair Progressieve MS (SPMS) en Primair Progressieve MS (PPMS). Naast de klachten die mensen met MS kunnen ervaren, zijn er dus verschillende vormen met een eigen ziektebeeld.

De Multiple Sclerose Vereniging Nederland houdt op donderdag 12 september , van 14.00- 16.00 uur in het Laurentius Ziekenhuis een inloopmiddag, voor mensen met MS en geinterreseerden.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

0