Ondernemersnieuws: Wat betekent de ‘Wet Arbeidsmarkt in Balans’ voor ondernemers?

Foto: Anna Varsányi via Pixabay

Vanaf 1 januari is de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) van kracht. Deze wet moet ervoor gaan zorgen dat ondernemers sneller een medewerker in vaste dienst nemen in plaats van een flexibele vorm.

Transitievergoeding
Vanaf 1 januari 2020 verandert de berekening van de transitievergoeding. Deze vergoeding wordt bepaald door het maandsalaris en het aantal halve dienstjaren en gaat dus veranderen vanaf 1 januari.

Ketenregeling
Tot 31 december 2019 is het mogelijk om 3 tijdelijke contracten in maximaal 2 jaar aan te gaan, maar dit gaat veranderen. Vanaf 2020 kunnen werkgever namelijk 3 tijdelijke contracten in maximaal 3 jaar aangaan met een werknemer. Wat volgt is dan automatisch een vast contract.

Betere voorwaarden
Werknemers met een payrollcontract, krijgen minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden en dezelfde rechtspositie als werknemers die een vast contract hebben.

Cumulatiegrond
Dat een werkgever een werknemer niet zomaar mag ontslaan, is duidelijk. De werkgever moet zich namelijk houden aan de regels uit het ontslagrecht. Vanaf 2020 is het echter mogelijk om via de kantonrechter iemand te ontslaan wanneer omstandigheden uit meerdere ontslaggronden voldoende aanleiding daarvoor geven.

WW-premie
Voor werknemers met een flexibel contract betalen werkgevers vanaf 1 januari 2020 een hogere WW-premie dan voor werknemers die een vast contract hebben.

Oproepwerknemers
Vanaf 2020 moeten werkgevers oproepkrachten minstens 4 dagen van te voren oproepen voor werk en na 12 maanden moet de werkgever een nieuw contract aanbieden met een aantal uren dat vast staat.

(bron, MKBservicedesk).

Meer info, over advies/hulp over de WAB.
Neem contact op met OKB.
06-25065671. Sjra Clerkx.
team-limburg@ondernemersklankbord.nl
www.ondernemersklankbord.nl
www.delimburgsezaak.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen