Reddingsbrigade Roermond sluit opnieuw druk jaar af

Roermond -Angela Hokstam – 2019 kan in de boeken als een druk jaar, voor de vrijwilligers van de Reddingsbrigade Roermond. Dag in, dag uit staan zij klaar om de watersporters en recreanten op en om de Midden- Limburgse Maasplassen een helpende hand te bieden. Gedurende het watersportseizoen, dat traditioneel van april tot en met oktober loopt, houden zij in de weekenden actief toezicht op de Maasplassen. Waar nodig schieten zij watersporters, recreanten, maar ook organisatoren van evenementen te hulp.

Dat de watersport en recreatie volop in ontwikkeling is, blijkt ook uit de hulpverleningscijfers van 2019. Maar liefst 4.012 manuren werden er door de vijftig vrijwilligers ingezet, waarin 61 hulpverleningen, 34 evenementen en 815 uur aan patrouillevaarten werden uitgevoerd. Uren ten behoeve van opleidingen, bestuurs-en technische zaken en andere ondersteunende activiteiten, zijn hier nog buiten beschouwing gelaten. 20 keer werden te water geraakte voorwerpen zoals sleutels, brillen en andere voorwerpen door het duikteam van de Reddingsbrigade opgespoord en geborgen. 28 boten werden met een technisch mankement aan de motor, stuurinrichting of andere defect, veilig naar de thuishaven gesleept. Daarnaast werden nog eens 13 andere hulpverleningen uitgevoerd; van het behandelen van een snijwond, splinter of wespensteek, tot het rechtop zetten van een omgeslagen zeilboot, het redden van een te water geraakt paard of het transport van hulpdiensten over het water.

Watersport wordt steeds toegankelijker en dit is duidelijk zichtbaar in de activiteiten die zich op en rondom de Maasplassen ontplooien. En het aantal evenementen dat op of aan het water wordt georganiseerd, waarbij de Reddingsbrigade een toezicht houdende- en hulpverlenende taak had. Het werk van de vrijwillige Lifeguard bestaat uit het uitvoeren van de preventieve patrouillevaarten en het optreden als hulpverlener bij de incidenten, maar kan ook bestaan uit het leveren van ondersteuning aan de interne organisatie, zoals bestuurstaken of technische ondersteuning. De Reddingsbrigade kijkt tevreden terug op 2019. De Lifeguards krijgen hun jaarlijkse bijscholing, om in april weer klaar te staan, voor de watersporters en recreanten tijdens het watersportseizoen van 2020.

De komende maanden worden de nieuwe vrijwilligers opgeleid. De Reddingsbrigade is altijd op zoek naar nieuwe enthousiaste vrijwilligers. Voor meer informatie over het werk van de Reddingsbrigade Roermond gaat u naar

www.reddingsbrigaderoermond.nl of social media als Facebook en Instagram.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen