Warmste 16 februari ooit gemeten 13,6 graden in De Bilt – temperatuur loopt verder op

Foto: annca via Pixabay

Het is officieel de warmste 16 februari ooit gemeten. In De Bilt werd het om 3:20 uur al 13,6 graden. Het record stond op 13,3 graden en was slechts één jaar oud. De temperatuur loopt vanmiddag Dit meldt weeronline.  in De Bilt verder op naar circa 15 graden. Daarmee wordt het mogelijk de eerste officiële lentedag van 2020. Hiervan spreken we bij 15,0 graden of meer. In het zuidoosten komt het met 16 à 17 graden tot de eerste lokale lentedag.

Doordat de recordtemperaturen gepaard gaan met zeer onstuimig weer voelt het minder warm aan dan de thermometer aanwijst, maar tijdens droge perioden is het best aangenaam. Aan de kust stormt het vandaag. Wind en hoge temperaturen gaan wel vaker samen in februari. Op 4 februari 2004 was het ook onstuimig en werd het in Eindhoven maar liefst 18 graden!

Eens in de drie jaar wordt het in het zuidoosten 15 graden in februari en in De Bilt gemiddeld eens in de vijf jaar. Vorig jaar was het nog veel warmer in februari met op de 27e de warmste meteorologische winterdag ooit gemeten. Het werd toen 20,5 graden in Arcen!

Tweede warmterecord van dit jaar
Het record van vandaag is al het tweede officiële warmterecord van 2020. Op 31 januari was het ook recordzacht in De Bilt. Komende dagen daalt de temperatuur, maar morgen ligt de maximumtemperatuur met 10-13 graden nog op een zeer hoog niveau. Normaal is het een graad of 6 halverwege februari.

Vanaf dinsdag ligt de middagtemperatuur rond 9 graden. Maandag en dinsdag staat er nog veel wind, daarna volgen een paar rustige dagen. Volgend weekend wordt het mogelijk opnieuw zachter met maxima in de dubbele cijfers en gaat het ook weer wat harder waaien.

Yannick Damen
Meteoroloog Weeronline

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen