Zondag 17 mei Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie

Foto: Johi Smedberg via Pixabay

De Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie (Engels: International Day Against Homophobia, Biphobia, Transphobia and Intersexephobia), jaarlijks op 17 mei, is een dag waarop lgbt-organisaties internationaal aandacht vragen voor het verschijnsel homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan. De dag is ook wel bekend onder de Engelse afkorting IDAHOT.

Louis Georges Tin, bedenker van de IDAHOT
IDAHOT is voortgekomen uit een nationale dag tegen homofobie die de Canadese organisatie Fondation Émergence in 2003 organiseerde, toen nog op 1 juni. Sinds 2005 wordt de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie ook in andere landen gevierd, steeds op 17 mei.

De datum van 17 mei is ingegeven door het feit dat op die dag in 1990 de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten, de International Classification of Diseases. Tot dan toe stond homoseksualiteit op die lijst als psychische aandoening te boek.

Aanvankelijk ging deze dag vooral om bewustwording omtrent afkeer jegens homoseksuele mannen en lesbische vrouwen en heette dan ook International Day Against Homophobia (IDAHO). In 2009 werd Transphobia aan deze naam toegevoegd, als erkenning van zowel de verschillen als de overeenkomsten met homofobie. De afkorting veranderde toen in IDAHOT.[1]

Sinds 2015 is ook Biphobia in de officiële naam opgenomen om daarmee aandacht te vragen voor de specifieke problemen van biseksuelen. Sommige groepen in Engeland en Australië gingen toen de afkorting IDAHOBIT gebruiken, maar wereldwijd is IDAHOT nog steeds het meest gangbaar.[1]

In 2017 werden in zo’n 130 landen activiteiten ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie georganiseerd.

Bron: Wikipedia

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen